Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA zverejní správu o boji proti terorizmu: Boja sa verejných protestov proti krajine!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Americké veľvyslanectvá, vojenské jednotky a ďalšie americké zariadenia sa pripravujú na prípadné bezpečnostné hrozby súvisiace s dnešným plánovaným zverejnením správy o tvrdých vypočúvacích praktikách americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Informoval o tom v pondelok Biely dom.

Správa senátneho výboru pre tajné služby bude prvým zverejneným opisom toho, ako využívala CIA mučenie voči podozrivým členom al-Káidy, zadržiavaným v utajovaných zariadeniach v Európe a Ázii v rokoch, ktoré nasledovali po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001. Výbor podľa očakávania zverejní 480-stranové zhrnutie vyše 6000-stranovej správy, spracovanej demokratmi vo výbore.

"Sú náznaky, že zverejnenie správy môže viesť k väčšiemu riziku pre americké zariadenia a jednotlivcov po celom svete," uviedol v pondelok hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Podľa mnohých amerických predstaviteľov, ktorí správu čítali, dokument obsahuje obvinenie, že tvrdé metódy vypočúvania nepriniesli výnimočné ani životy zachraňujúce špionážne informácie. Správa dokonca tvrdí, že CIA klamala predstaviteľom Bieleho domu, ministerstvu spravodlivosti a kontrolným kongresovým výborom o utajovanom programe.

Earnest povedal, že bez ohľadu na to, či Spojené štáty zhromaždili dôležité informácie prostredníctvom vypočúvaní, "prezident je presvedčený, že takéto metódy nie sú oprávnené, nie sú v zhode s našimi hodnotami a neprinášajú nám väčšiu bezpečnosť". Kým Biely dom víta zverejnenie súhrnnej správy, niektorí predstavitelia uvádzajú, že majú obavy z prípadných bezpečnostných hrozieb, ktoré môžu nasledovať.

Parlament USA zverejní správu o Bushovom boji proti terorizmu

Výbor hornej komory amerického parlamentu v utorok zverejní niekoľko rokov pripravovanú správu o postupoch amerických orgánov v rámci boja proti terorizmu. Správa Senátu bude podľa zdrojov agentúry Reuters obsahovať detailné popisy viacerých vypočúvacích praktik Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorá ich aplikovala na zadržaných v reakcii na útoky z 11. septembra. Dialo sa tak na základe špeciálneho programu autorizovaného vtedajším prezidentom Georgeom Bushom. Medzi odhalenými metódami podľa zdroja budú aj hrozby sexuálneho zneužitia či využívanie vŕtačky na zastrašenie. Vláda pre obavy z možných verejných protestov proti USA už posilnila bezpečnosť svojich zariadení po celom svete.

Kontroverzné vypočúvacie metódy po útokoch z 11. septembra povolil v rámci vojny proti terorizmu vtedajší prezident George Bush. Zakázal ich až jeho nástupca Barack Obama v roku 2009, kedy zároveň čiastočne zverejnil rozsah ich používania na stovkách zadržaných po celom svete. Podrobovali ich rôznym vypočúvacím metódam hraničiacim s mučením. Najznámejšou bol waterboarding, čiže takzvané simulované topenie. Stelesním boja proti terorizmu bolo väzenie Guantánamo, ktoré sa Obamovi nedarí zatvoriť už šesť rokov.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu