Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA informovali o 12 leteckých útokoch na Islamský štát v Sýrii a Iraku

Američania zaútočili na Islamský štát.
Američania zaútočili na Islamský štát. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká armáda uskutočnila v nedeľu a dnes šesť leteckých útokov na militantov Islamského štátu (IS) pri sýrskom pohraničnom meste Kobané, informovalo dnes americké Centrálne velenie (CENTCOM). Ďalších šesť náletov, ktoré koordinovalo s irackými pozemnými silami, smerovalo na IS v Iraku neďaleko Fallúdže a Bajdží a podieľali sa na nich Francúzsko a Británia.

V Iraku tri z Američanmi vedených útokov zasiahli ciele IS južne od ropnej rafinérie v Bajdží: trafili malú skupinu militantov a zničili alebo poškodili autá a budovy. Útoky v okolí Fallúdže zasiahli tiež veľkú jednotku bojovníkov Islamského štátu, vyplýva z dnešného oznámenia.

V Sýrii americké útoky zasiahli "zatúlanú" časť zásob z ich dodávky zhodenej zo vzduchu skôr počas dnešného dňa. Zásoby boli určené pre kurdské sily bojujúce s militantmi v Kobané, nálet podľa americkej armády zabránil, aby padli do rúk nepriateľovi.

Bojovníci IS už mesiac obliehajú mesto Kobané na hraniciach s Tureckom a iba intenzívne letecké bombardovanie Američanmi vedenou koalíciou ich zastavilo v postupe. Nálety v Sýrii zničili postavenie IS a jedno z vozidiel militantov. Všetky lietadlá opustili bezpečne po 12 útokoch oblasť, dodal CENTCOM.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu