Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vershbow: Musíme oslabiť Islamský štát, je potrebná intervencia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Medzinárodná spoločnosť musí zorganizovať rozsiahlu vojenskú operáciu proti likvidácii teroristických hrozieb, ktoré predstavuje Islamský štát (IS). Uviedol dnes námestník generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Alexander Vershbow.

Vershbow v správe pre médiá upozornil, že boj proti tejto hrozbe si vyžaduje nadnárodné úsilie zahŕňajúce široký okruh rôznych opatrení.

"Sú potrebné naliehavé vojenské akcie na oslabenie skupiny Islamský štát a na jej porazenie. A na obnovu vojenského potenciálu irackých bezpečnostných síl i ďalších miestnych síl," zhodnotil situáciu Vershbow, ktorý v tomto duchu vystúpil v nedeľu na konferencii o strategickej stabilite v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. 

Námestník generálneho tajomníka NATO uviedol, že skupina vystupujúca pod názvom Islamský štát predstavuje hrozbu "exportu terorizmu" do členských krajín NATO a Európskej únie a je zásadnou hrozbou pre bezpečnosť a stabilitu všetkých členských krajín týchto spoločenstiev. Vershbow zároveň zdôraznil dôležitosť zastavenia prílivu zahraničných žoldnierov do Sýrie a Iraku a zabezpečenie toho, aby tí, ktorí sa z bojísk v týchto krajinách vrátia, "nespôsobovali chaos" v domovských krajinách. 

"Musíme zastaviť finančnú podporu pre Islamský štát a jeho trestnú činnosť," naznačil Vershbow jeden z prostriedkov ako bojovať proti nárastu vplyvu bojovníkov z IS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu