Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Samovražedný bombový útok v Bagdade si vyžiadal 17 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 17 osôb zahynulo dnes pri samovražednom bombovom útoku, ktorého cieľom bola šiitská mešita v centrálnej časti irackého hlavného mesta Bagdad. Informovala o tom agentúra AP.

Útočník odpálil svoju trhavinami naloženú vestu vo chvíli, keď veriaci vychádzali po poludňajších modlitbách z mešity Chajrát v bagdadskej obchodnej štvrti Sinak. Výbuch zranil najmenej 25 ďalších ľudí.

Incident prišiel iba deň po samovražednom bombovom atentáte, ktorý sa odohral pri šiitskej mešite na bagdadskom západnom predmestí Harisíja a vyžiadal si životy 28 veriacich. Situácia v Bagdade bola relatívne pokojná, odkedy sa IS v júni zmocnil mesta Mósul a väčšiny oblastí na severe Iraku, a to aj napriek tomu, že džihádisti sa vyhrážali postupom na irackú metropolu.

Násilnosti v Bagdade sa však vystupňovali koncom septembra, čo vyvolalo veľké znepokojenie miestneho obyvateľstva. Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil, že mesto je bezpečné, a tvrdil, že teroristi sa doň nedostanú.

IS sa od júna zmocnil veľkých častí územia Iraku i susednej Sýrie a vyhlásil tam rovnomenný kalifát. Jedným z hlavných terčov ich násilia sú menšiny jezídov, kresťanov, šiitov a sýrskych Kurdov.

Bomby v troch autách zabili v Karbale najmenej 16 ľudí 

Výbuchy bômb v troch autách v posvätnom irackom meste Karbalá, kde sa nachádza uctievaná šiitska svätyňa, zabili dnes najmenej 16 ľudí, 41 ďalších utrpelo zranenia. S odvolaním sa na políciu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Policajný zdroj pre AP povedal, že autá s výbušninami boli zaparkované v obchodných štvrtiach a na parkoviskách v blízkosti vládnych úradov. Počet obetí potvrdil nemocničný zdroj. Oba zdroje hovorili pod podmienkou anonymity, pretože neboli oprávnení poskytovať informácie médiám.

V Karbale, ktorá sa nachádza asi 90 kilometrov južne od Bagdadu, sa nachádzajú hrobky dvoch uctievaných šiitskych svätých. K útokom v meste došlo iba niekoľko hodín po tom, ako sa v centre Bagdadu odpálil samovražedný atentátnik medzi šiitskymi veriaci v okamihu, keď vychádzali z mešity. Tento výbuch zabil najmenej 17 ľudí a 25 ďalších zranil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu