Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prevratné zistenie: Stratený malajzijský boeing v poslednej fáze letu zrejme nikto nepilotoval

Boeing 777
Boeing 777 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

SYDNEY - Malajzijské lietadlo, ktoré v marci 2014 zmizlo počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, v poslednej fáze letu zrejme nikto nepilotoval. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Austrálskeho úradu pre bezpečnosť dopravy (ATSB), ktorý vedie medzinárodné pátranie po stratenom lietadle.

Boeing 777 aerolínií Malaysia Airlines s 239 osobami na palube sa stratil z radarov 8. marca 2014. Najnovšia analýza satelitných údajov naznačuje, že lietadlo v posledných momentoch letu prudko a čoraz rýchlejšie klesalo, a to pravdepodobne nekontrolovane. Tomu by nasvedčovala aj to, že podľa všetkého nedošlo k vysunutiu vztlakovej klapky lietadla, ktorú vyplavilo more na pobrežie Tanzánie. Tieto pohyblivé zariadenia na krídlach lietadla piloti štandardne vysúvajú pri riadenom klesaní, uvádza sa v technickej správe ATSB. 

Osud letu MH370 stále patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva. Predpokladá sa, že sa lietadlo po vyčerpaní paliva zrútilo do odľahlej oblsti na juhu Indického oceánu, ďaleko od západného pobrežia Austrálie. Komplikované, finančne náročné a doposiaľ neúspešné medzinárodné pátranie po vraku koordinuje Austrália, ktorá pomocou sonarov prehľadáva rozsiahle oblasti oceánskeho dna.

V ostatných mesiacoch sa ozývajú viacerí kritici postupu austrálskych úradov, podľa ktorých lietadlo v poslednej fáze letu niekto stále pilotoval. V takomto prípade by sa stroj mohol dostať omnoho ďalej, čím by sa oblasť pátrania musela zhruba strojnásobiť. V rôznych častiach Indického oceánu sa doposiaľ podarilo nájsť už viac ako 20 údajných alebo potvrdených častí nezvestného stroja. Celá stanovená oblasť pátrania s rozlohou 120.000 štvorcových kilometrov má byť prehľadaná začiatkom budúceho roka. 

Viac o téme: Boeing 777Malaysia AirlinesMalajzijské lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu