Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia správa vyšetrovateľov zostreleného letu MH17: Niekto sa snažil zahladiť nepríjemné stopy

Trosky zostreleného boeingu. Zobraziť galériu (4)
Trosky zostreleného boeingu. (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

HAAG/LONDÝN - Dlho očakávaná správa holandských vyšetrovateľov o minuloročnom zostrelení malajzijského boeingu z letu MH17 na východnej Ukrajine naznačila, že sa vyskytli pokusy o zatajenie príčiny nešťastia, upozornil britský denník The Guardian.

Vyšetrovanie zostreleného boeingu ukončené: VIDEO Takto zahynulo 298 nevinných ľudí!

Súčasťou týchto zastieracích pokusov bola "nepodarená pitva kapitána lietadla, pri ktorej boli z tela zámerne odstránené kovové črepiny z rakety Buk", napísal denník s odvolaním sa na holandských expertov.

Podľa holandskej správy, zverejnenej v utorok, raketa Buk ruskej výroby explodovala meter od kabíny pilotov a výbuch obrovskou silou vrhol stovky črepín do lietadla. Vyšetrovatelia sa ale vyhli určeniu vinníkov, len uviedli, že raketu odpálili z oblasti o rozlohe 320 štvorcových kilometrov. Presné umiestnenie odpaľovacieho zariadenia má zistiť ďalšie kriminalistické vyšetrovanie. Avšak šéf úradu vyšetrujúceho príčiny katastrofy Tjibbe Joustra neskôr pred novinármi pripustil, že raketa bola odpálená z územia ovládaného separatistami, podporovanými Ruskom.

Ďalšia správa vyšetrovateľov zostreleného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Správa uvádza, že viac ako 120 cudzích telies, "napospol kovových črepín", sa našlo v tele druhého pilota, kde spôsobili "mnohopočetné zlomeniny". Keď však experti identifikovali kapitánovo telo, zistili, že už bolo podrobené "vonkajšiemu a vnútornému preskúmaniu s odstránením cudzích predmetov". Napriek tomu v tele našli "stovky kovových predmetov", ako aj zlomeniny kostí a ďalšie zranenia.

Medzi časťami hlavice rakety sa našli dve črepiny v tvare motýlika, čo Holanďania pokladajú za príznačné pre zvláštny typ bojovej hlavice Buku. Avšak ruský výrobca, Almaz-Antej, v predstihu poprel, že by sa také úlomky našli, a trval na tom, že použitý bol starší typ rakety Buk, ktorý už nie je používaný v ruskej armáde.

Ďalšia správa vyšetrovateľov zostreleného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Boeing 777 bol zostrelený 17. júla 2014 nad oblasťou ovládanou proruskými separatistami, ktorí po niekoľko dní odmietali miesto nešťastia sprístupniť. Štyri dni tiež trvalo, než vydali "čierne skrinky" lietadla. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo.

Správa uvádza, že niektoré diely a náklad lietadla, vyfotografované bezprostredne po nešťastí, zmizli. Zmizla tiež avionika z pilotnej kabíny.

Kým oficiálna Moskva závery holandských expertov o technických príčinách tragédie spochybnila a obvinila ich z politickej účelovosti, liberálny denník Vedomosti napísal, že keby Rusko chcelo predložiť dôkazy svojej neviny, malo by zverejniť údaje protivzdušnej obrany a systémov kontroly nad vzdušným priestranstvom z lietadla A-50, ruskej obdoby amerických lietadiel AWACS, o situácii v danej oblasti. To sa však doteraz nestalo.

Ďalšia správa vyšetrovateľov zostreleného
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Viac o téme: Boeing 777MH17Buk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu