Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi chceli zostreliť vlastné lietadlo, nie malajzijské

Miesto zostrelenia lietadla
Miesto zostrelenia lietadla (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruská vláda chcela prostredníctvom proruských povstalcov na východe Ukrajiny v júli zostreliť lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot, no omylom zasiahli stroj Malaysia Airlines letiaci v približne rovnakom čase a priestore.

Vo štvrtok to vyhlásil šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentín Nalivájčenko. Ten sa odvoláva na zistenia z vyšetrovania júlového zrútenia malajzijského lietadla na ukrajinsko-ruskom pohraničí. Podla jeho slov bol terčom raketového systému stroj Aeroflotu smerujúci z Moskvy do cyperského letoviska Larnaka.

Jeho zostrelenie by podľa neho Rusi považovali za akt agresie zo strany ukrajinskej armády, čo by bola dostatočná zámienka na vpád ruských vojakov na Ukrajinu. Chyba sa však podľa jeho slov stala v umiestnení systému Buk. Ten mali z Ruska dopraviť do dediny Pervomajsk, no pre údajnú neznalosť ho umiestnili v meste s rovnakým názvom.

"Z vybraného miesta malo byť lietadlo Aeroflotu zasiahnuté tak, aby padlo na územie kontrolované ukrajinskými ozbrojenými silami. Tento útok bol naplánovaný ako cynické ospravedlnenie začiatku otvorenej agresie z dôvodu masovej vraždy nevinných Rusov," povedal pre ukrajinské médiá Nalivájčenko, podľa ktorého bola ruská invázia v pláne hneď na ďalší deň po útoku.

Na otázku, prečo povstalci v Ukrajincami zverejnenej komunikácii nesprávne hovorili o zostrelení ukrajinského vojenského stroja, šéf tajnej služby odpovedal, že samotní povstalci o pláne ruského vedenia nevedeli.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje Rusko z podporovania separatistov na východe Ukrajiny, ktorí lietadlo mohli zostreliť raketou zem-vzduch. Moskva to odmieta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu