Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinská armáda víťazí v boji proti rebelom: Prenikla do Luhanska, blíži sa k Donecku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Napriek signálom o pohybe ruskej humanitárnej kolóny bližšie k ukrajinským hraniciam zostal cez víkend konvoj s pomocou ďalej v zajatí colných procedúr na počas dnešného dňa dňa sa zrejme do Luhanska nerozbehne. Červený kríž navyše trvá na bezpečnostných zárukách, ktorých potrebu dnes zvýraznili mimoriadne tvrdé boje pri Donecku a Luhansku. Postup armády potvrdzuje predpovede, že rýchly vývoj udalostí na bojisku zatieni večernú ministerskú schôdzku v Berlíne.

Postup ukrajinských jednotiek je podľa miestnych médií nekompromisný. Vojaci prenikli do Luhanska a obsadili údajne časť jedného z obvodov. Operácia je vedená zo severovýchodu cez predmestia Velyka Verhunka. Bojuje sa ale aj na juhovýchode Luhansku, kde sa povstalci neúspešne pokúsili obnoviť svoje pozície pri ceste vedúcej k ruským hraniciam. Úplne zničená pritom údajne bola obec Chrjaščuvate.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Výrazný úspech v bojoch o Doneck ohlásil prezident Petro Porošenko. Povstalci podľa neho stratili strategicky dôležité mesto Jasynuvata, ktoré leží v severnej časti širšej doneckej aglomerácie. Ťažké boje na sever od Donecka dnes hlásili aj webové stránky povstalcov. Podľa serveru Novorossija armáda pri raketovom ostreľovaní ťažko poškodila obec Makijivku.

BUK
Zobraziť galériu (11)
BUK  (Zdroj: SITA)

Povstalci počas dnešných nočných bojov zostrelili nad Luhanskou oblasťou armádne stíhacie lietadlo MiG-29. Pilotovi sa ale podarilo katapultovať a bol podľa Kyjeva dopravený do bezpečia. 

Ruský konvoj medzitým stále čaká na povolenie k ceste. Jeho väčšia časť parkuje osem kilometrov od hraníc, prvých šestnásť kamiónov sa vydalo do hraničného priestoru k colnému odbaveniu. Bez ohľadu na priebeh colných procedúr ale zostáva otvorená otázka bezpečnostných záruk, ktoré Červený kríž od armády i povstalcov požaduje. Zatiaľ ich vraj nedostal.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Pokrok by v tomto ohľade podľa ukrajinských médií mohla priniesť večerné berlínska schôdzka ministrov zahraničia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska. Podľa nemeckého hostiteľa Franka-Waltera Steinmeiera by mohla priniesť politický podnet potrebný k urovnaniu ukrajinskej krízy a na ukončenie bojov. Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin si oproti tomu od rokovaní sľubuje hlavne dohodu o uzavretí hraníc a ukončenie ruskej pomoci povstalcom.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinskí komentátori v účelnosť zastavenie paľby neveria. Armádna ofenzíva by podľa nich mala pokračovať až do úplnej likvidácie povstaleckých jednotiek. "Teraz by sme nemali hovoriť o mieri, ale namiesto toho zničiť oddiely ruských vojakov, ktorí okupujú celej ukrajinskej okresy," napísal šéfredaktor spravodajského serveru Cenzor Jurij Butusov.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Starosti robí Kyjevu okrem separatistov aj spurný vodca radikálnych nacionalistov z Pravého sektora Dmytro Jaroš, ktorý vypovedá poslušnosť a žiada čistku na ministerstve vnútra. Ak vraj prezident jeho požiadavkám nevyhovie, odvolá svojich bojovníkov z frontu a pošle ich na Kyjev.

Ukrajinská armáda postupuje proti rebelom

Ukrajinské vládne sily obsadili policajnú stanicu v Luhansku na východe krajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov od apríla, a vyvesili tam ukrajinskú vlajku. Oznámil to dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andriij Lysenko.

Novinárom tiež povedal, že na Ukrajinu doviezli za posledných 24 hodín nové ruské vojenské vybavenie vrátane troch raketových systémov Grad. Ruské bezpilotné lietadlá narušili ukrajinský vzdušný priestor v desiatich prípadoch, dodal Lysenko podľa agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin dnes v rozhovore pre nemecký rozhlas žiadal Európsku úniu a NATO o vojenskú pomoc v boji proti vzbúrencom. Takáto pomoc by uľahčila ukrajinskej armáde operácie v teréne, zdôraznil. Vylúčil však možnosť, že by sa Ukrajina skoro usilovala o členstvo v NATO. Podľa jeho slov nie je v tejto otázke v jeho krajine v súčasnosti "politická ani spoločenská zhoda", informovala agentúra DPA.

Klimkin sa vyjadril pred stretnutím šéfov diplomacie Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, ktorí budú dnes večer v Berlíne hovoriť o krokoch k ukončeniu násilia v postsovietskej republike.

Separatisti zostrelili ukrajinskú stíhačku, pilot sa katapultoval

Povstalcom sa od začiatku povstania podarilo zostreliť už niekoľko ukrajinských lietadiel, okrem nadzvukových stíhačiek MiG-29 to boli najmä Su-25 a niekoľko bezpilotných aparátov. Zámena s vojenským lietadlom podľa názoru niektorých expertov spôsobila aj tragický koniec malajzijského dopravného lietadla, na palube ktorého v polovici júla po zásahu raketou zahynulo bezmála 300 ľudí.

F/A-18 Hornet
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Z Luhanskej aj susednej Doneckej oblasti dnes ukrajinské médiá hlásia ďalšie ťažké boje. V Donecku v noci pri ostreľovaní z granátometov a raketometov zahynulo najmenej desať civilistov a osem ďalších bolo zranených. Po celom meste znova zneli explózie delostreleckých granátov, z ktorých odpálenia sa armáda a povstalci vzájomne obviňujú.

Podľa ukrajinského velenia dnes v noci povstalci ostreľovali raketami obec Chrjaščuvate, ktorá leží juhovýchodne od Luhansku na strategickej ceste spájajúcej mesto s ruskou hranicou. Práve po nej má byť dopravená humanitárna pomoc, o ktorú Kyjev a Moskva rokujú.

Ukrajinská armáda víťazí v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Podľa serveru Cenzor bola dedina prakticky zrovnaná so zemou. Údaje o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Ostreľovanie je zrejme súčasťou snahy povstalcov dostať pod kontrolu úsek cesty, ktorý v minulých dňoch obsadili jednotky ukrajinskej armády.

Nemecko: Riešenie konfliktu je v nedohľadne

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes pred stretnutím s kolegami z Ukrajiny, Ruska a Francúzska v Berlíne povedal, že politické riešenie situácie na východe Ukrajiny je v nedohľadne.

"Situácia na Ukrajine zostáva naďalej zložitá. Dnešné správy ukázali, že sme veľmi vzdialení od ukončenia konfliktu. Nemáme prímerie. A sme ďaleko od politického riešenia," citovala Steinmeiera agentúra Reuters.

Šéf nemeckej diplomacie vyjadril nádej, že sa podarí dosiahnuť aspoň dohodu o umožnení vstupu ruského humanitárneho konvoja na Ukrajinu. "Uvidíme dnes večer, či sa podarí prekonať posledné prekážky."

"Bolo by dobré, ak by táto humanitárna pomoc mohla doraziť tam, kde je potrebná, do Luhanska, do Donecka a ďalších miest na východe Ukrajiny," dodal.

Moskva a Kyjev sa už niekoľko dní dohadujú o konvoji 280 ruských vozidiel, pričom Kyjev varoval, že by mohlo ísť o trójskeho koňa, ktorým chce Rusko dostať zbrane k proruským separatistom. Moskva to označila za absurdné.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes informoval, že sa pracovníci ruskej a ukrajinskej pohraničnej a colnej správy dohodli na začatí kontroly prvej skupiny vozidiel z uvedeného konvoja, ktorý by mal na Ukrajinu vstúpiť pod záštitou MVČK. 

Ten sa však vyjadril, že ešte stále čaká na bezpečnostné záruky od bojujúcich strán na východe Ukrajiny, kým sa tam rozhodne s konvojom vstúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu