Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Časť opozície neodporúča Smer, kritériom vládnej strany je odbornosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektoré stranícke centrály opozičných strán neodporúčajú svojim regiónom uzatvárať v komunálnych voľbách koalície so stranou Smer-SD. Kritériom vládnej strany je zase odborná a morálna spôsobilosť.

Uzatvárať koalície so Smerom-SD sa spomedzi parlamentných strán nechystá SaS, sčasti SDKÚ-DS a svojim regiónom to neodporúča ani Most-Híd. Možnosť podpory kandidátov vládnej strany vylučuje aj hnutie NOVA.

"Stále platí, že strana SaS neuzatvára žiadne koalície so Smerom-SD. Kandidátom to však nemusíme zdôrazňovať, pretože sú dosť zorientovaní na to, aby do koalície so stranou Smer-SD nešli aj bez usmernenia. Rovnako to platí pre strany, ktoré sú považované za extrémistické," uviedla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

V SDKÚ-DS zase na základe verdiktu straníckeho prezídia platí podmienka, že strana nepôjde do koalícií so Smerom-SD na úrovni krajských miest. V Moste-Híd o zložení koalícií v okresných a krajských mestách nerozhodujú regionálne štruktúry, ale celorepublikové predsedníctvo. "Vo všeobecnosti však platí, že centrála neodporúča štruktúram v regiónoch uzatvárať koalície so stranami Smer-SD, SNS, KSNS a ĽS-NS," informoval hovorca strany Gabriel Gilányi.

Kritériom vládnej strany pri vytváraní koalícií je zase odbornosť a morálka. "Pri výbere kandidátov na výkon verejných funkcií musia regionálne organizácie rešpektovať kritérium odbornej a morálnej spôsobilosti nominanta politickej strany Smer-SD na výkon verejnej funkcie. Schvaľovanie volebných stratégií prináleží pri týchto voľbách do orgánov samosprávy obcí do kompetencií príslušných regionálnych organizácií Smer-SD," odpovedala hovorkyňa strany Ľubica Končalová.

Na svojich miestnych zložkách to necháva aj KDH. "Za svoje rozhodnutia nesú aj zodpovednosť predovšetkým voči voličom v obci či meste. KDH je dlhodobo druhou najúspešnejšou stranou na komunálnej úrovni, čo je naším cieľom dosiahnuť aj v týchto voľbách," deklaroval hovorca hnutie Matej Kováč.

OĽaNO sa zase odvoláva na svoj verejný prísľub, že v prípade, ak sa dohodnú aspoň štyri z pravicových opozičných parlamentných strán, Obyčajní sú ochotní v mestách takúto koalíciu na primátora a poslancov podporiť. "V obciach do koalícií vstupovať nebudeme, keďže obec je dosť malá na to, aby ľudia potrebovali nejaký kompas politických strán v zátvorke za menom kandidáta," reagoval asistent hnutia Daniel Mitas.

Z oslovených mimoparlamentných strán odmietla Smer-SD NOVA. V SMK je podľa hovorkyne Heleny Fialovej každému z členov jasné, s akými stranami môže spolupracovať. "Sú to predovšetkým také strany, ktoré sa stotožňujú s prioritami, cieľmi a zásadami SMK," uviedla.

Sieť aj SNS majú pre komunálne voľby pripravenú richtársku prísahu resp. richtársky kódex. "Všade, kde bude Sieť kandidovať, bude prihliadať výlučne na to, kto má najlepšie predpoklady poskytnúť obyvateľom svojho mesta či obce kompetentnú a aktívnu službu. Niekde pôjde Sieť sama, niekde v širšej zostave a niekde podporí nezávislých kandidátov. Vždy presne podľa toho, čo miestnym obyvateľom prinesie najväčší úžitok. Navyše, väčšina ľudí, ktorá bude v komunálnych voľbách kandidovať na listine Siete, bude bez straníckej príslušnosti," uvádza strana Radoslava Procházku na svojej internetovej stránke.

Richtárky kódex SNS v siedmich bodoch pomenúva morálne hodnoty a charakterové vlastnosti, ktoré by mali byť podľa SNS typické pre každého primátora, starostu či poslanca. "Od dobrého poznania svojej obce, patričného vzdelania, nekumulácie funkcií, cez spravodlivé riešenie problémov bez diskriminácie až po uprednostňovanie záujmov obce pred svojimi vlastnými," uviedli národniari. SNS žiada od tých, ktorých podporí, aj vysokú mieru vlastenectva a lokálpatriotizmu, ochraňovanie a rozvoj kultúrnych tradícií a dedičstva našich predkov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu