Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ústavný súd pozastavil účinnosť článkov zákona o vzdelanostnom cenze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky dnes pozastavil účinnosť sporných článkov zákona o podmienkach výkonu volebného práva - takzvaný vzdelanostný cenzus, a návrh skupiny 35 poslancov NR SR na začatie konania v tejto veci prijal na ďalšie konanie. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

"V čase predbežného prerokovania návrhu sú splnené podmienky na pozastavenie účinnosti č. III a čl. IV zákona o podmienkach volebného práva bez toho, aby to akýmkoľvek spôsobom prejudikovalo konečné rozhodnutie ÚS SR vo veci samej," doplnila Pančurová.

Opozícia žiada preskúmať, či je vzdelanostný cenzus v súlade s Ústavou SR. Podľa opozície je protiústavné obmedzovať pasívne volebné právo vzdelanostnou podmienkou. Podľa nedávno schváleného zákona môžu po novom za starostu kandidovať len uchádzači, ktorí majú minimálne stredoškolské vzdelanie.

Opoziční poslanci chcú zabrániť tomu, aby sa zákon dotkol komunálnych volieb, ktoré budú 15. novembra. Podmienku stredoškolského vzdelania pre starostov zaviedol zákon o podmienkach výkonu volebného práva z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Vzdelanostný cenzus presadili poslanci Smeru-SD napriek tomu, že ich minister Robert Kaliňák (Smer-SD) to považuje za protiústavné. Zavedenie cenzu podpísal ešte Ivan Gašparovič pár dní pred odchodom z prezidentského úradu.

"Ministerstvo vnútra vykoná všetky potrebné opatrenia a začne usmerňovať volebné komisie v zmysle, že kandidáti na starostu obce nemusia pri podávaní kandidačných listín dokladovať stredné vzdelanie," reagovala na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve Eva Chmelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu