Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bratislava sa musí pripravovať na hosťovanie Rady EÚ, tvrdí Kňažko

Milan Kňažko
Milan Kňažko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislava sa už musí začať pripravovať na úlohu hosťujúceho mesta počas predsedníctva SR v Rade Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes na tlačovej konferencii kandidát na bratislavského primátora Milan Kňažko.

Slovensko bude predsedať EÚ od júla 2016, podľa Kňažka však Bratislava zatiaľ nie je pripravená na túto úlohu. „Primátor Milan Ftáčnik zatiaľ nepredložil analýzu organizačno-investičného zabezpečenia úlohy hostiteľského mesta,“ dodal Kňažko s tým, že vláda už v auguste plánuje schvaľovať všetky výdavky spojené s predsedníctvo SR v Rade EÚ.

V Bratislave by sa malo počas nášho predsedníctva konať približne 150 podujatí, okrem iného aj viaceré stretnutia Rady ministrov EÚ, ktoré počítajú s účasťou približne 300 hostí a tromi stovkami novinárov, vymenoval Kňažko. Podujatia na vysokej úrovni by sa pritom mali konať v budove Slovenskej filharmónie v Redute.

Pracovné stretnutia, semináre či konferencie budú zase v priestoroch Historickej budovy Národnej rady SR a galavečery či kultúrne akcie plánujú organizovať na Bratislavskom hrade i v Slovenskom národnom divadle. Bežný chod mesta však podľa Kňažka môžu obmedziť napríklad presuny kolón so štátnikmi, bezpečnostné opatrenia i sprievodný program pre predstaviteľov európskej dvadsaťosmičky. Práve na tie sa podľa neho treba pripraviť.

Je úlohou primátora nastaviť opatrenia tak, aby politické podujatia čo najmenej kolidovali s bežným životom Bratislavčanov. Časť z nich sa navyše uskutoční v letnej turistickej sezóne,“ prízvukoval Kňažko. 

Podľa Kňažka úloha hostiteľského mesta počas nášho predsedníctva v Rade EÚ je jedným z najvýznamnejších podujatí v novodobej histórii Bratislavy. Vedenie mesta preto dnes vyzval, aby takejto významnej udalosti venovali pozornosť. Riešiť podľa Kňažka treba dopravu, parkovanie či zeleň v meste. Aké by mali byť konkrétne riešenia dnes Kňažko nepovedal, hovorí len, že aby mohli vplývať na dopravu či spoločné priestory, treba spolupracovať. 

Podľa Kňažka mala bratislavská radnica už dávno predstaviť analýzu organizačno-investičného zabezpečenia úlohy hostiteľského mesta. Ako dodal, všetko však nasvedčuje tomu, že magistrát nemá pripravenú analýzu ani logistiku, pretože nič také zatiaľ nepredložil ani mestskému zastupiteľstvu, ani verejnosti.

Kňažko hovorí, že magistrát má čas predložiť analýzu investičných potrieb do augusta tohto roka, kedy bude o všetkých výdavkoch na predsedníctvo SR rokovať vláda. Mesto by pritom podľa neho už malo mať aj v rozpočte na rok 2015 vyčlenené peniaze na takúto prípravu. Podľa Kňažka sa na takúto udalosť nestačí pripravovať len dva roky.

Prirovnáva to pritom k štvorročnej príprave Košíc na úlohu Európskeho hlavného mesta kultúry. Kňažko si myslí, že úloha hostiteľského mesta je pre Bratislavu veľmi dôležitá, stretávať sa tu v tom čase totiž bude elita, ktorá sa u nás zvyčajne vyskytuje len veľmi málo. „Dojem, ktorý sa vytvorí za tohto pol roka bude veľmi ťažko naprávať, ak bude negatívny,“ uzavrel Kňažko. 

Vedenie hlavného mesta dnešným vyjadreniam Milana Kňažka nerozumie, reagoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Podľa neho mesto intenzívne komunikuje s ministerstvom zahraničných vecí, ktoré gestoruje prípravu predsedníctva SR v roku 2016.

„Mesto je maximálne súčinné so štátnymi inštitúciami a žiadne úlohy pri príprave predsedníctva SR pre Bratislavu zatiaľ nevyplývajú. Ak vznikne požiadavka na rozpočtové krytie mimoriadnych aktivít mesta, aby toto predsedníctvo dopadlo v čo najlepšej miere, tak primátor mesta a jednotlivé odborné útvary takéto oficiálne dokumenty, či už pre ministerstvo, alebo vládu, spracuje,“ dodal Andrassy.

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsedníctvo prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu