Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rada KDH potvrdila štyroch kandidátov na primátorov krajských miest

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BARDEJOV - Kresťanskodemokratické hnutie postaví v novembrových komunálnych voľbách štyroch kandidátov na primátorov krajských miest. Ich nominácie potvrdila dnešná celoslovenská Rada KDH v Bardejove. V Prešove bude kandidovať Andrea Turčanová, v Žiline Peter Belinský, v Banskej Bystrici Peter Lačný a v Trnave Ján Žitňanský.

Rada diskutovala aj o dlhodobom programe hnutia, ktorý bude východiskovým pre tvorbu politík, legislatívnych návrhov aj ďalšiu činnosť hnutia. "Už vyše dvoch rokov intenzívne pracujeme na Základnom programe KDH pre ľudí a pre našu krajinu na najbližšie desaťročie. Chceme ho na jeseň v Poprade ponúknuť ako cestu k perspektíve modernizácie a tvorivého rozvoja celého Slovenska," povedal predseda hnutia Ján Figeľ.

Pri hodnotení vnútropolitickej situácie konštatoval, že vláda istôt Roberta Fica priniesla istoty len pre vyvolených. "Aj dnešné návrhy z programového snemu Smeru sú potvrdením toho, že politici Smeru sú nepríjemne zasiahnutí poklesom preferencií a používajú opäť tú istú metódu na získanie voliča – navrhujú ľúbivé opatrenia a nie udržateľné, systémové zmeny a návrhy na zlepšenie stavu v krajine," upozornil Figeľ.

Rada tiež prijala uznesenie k zrušeniu amnestií udelených Vladimírom Mečiarom a k návrhu na nezlučiteľnosť mandátu poslanca NR SR s inými volenými a exekutívnymi funkciami. Rada požiadala svojho predsedu, aby začal rokovania o týchto ústavných zmenách s parlamentnými politickými stranami. Podľa Figeľa je takáto zmena potrebná aj preto, aby sa zvýšila transparentnosť súčasnej slovenskej politiky a dôvera občanov v zastupiteľskú demokraciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu