Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tajomstvá Ivety Bartošovej: Prečo nad ňou už v detstve krútili hlavou?

Iveta Bartošová Zobraziť galériu (5)
Iveta Bartošová

PRAHA - Bola taká odmalička! Dianie okolo Ivety Bartošovej (†48) neustále prinášalo prekvapenia, nad ktorými mnohí krútili hlavou. Speváčka bola často pod vplyvom rôznych mužov, ktorých nechala za seba rozhodovať. Ona sama sa zdala príliš citlivá a neschopná zvládať nástrahy šoubiznisu, kvôli čomu striedala alkoholicke excesy s návštevami u psychiatra. Podľa knihy Pravdivý príbeh Ivety Bartošovej však umelkyňa reagovala neprimerane na množstvo situácií už ako dieťa. Neistotu a pocit, že je tá najhoršia na svete, proste mala v sebe odjakživa.

Iveta Bartošová vyrastala na Morave, snívala však o sláve a úspechu v Prahe. Hoci sa jej napokon aj podarilo preraziť, pôsobenie v šoubiznise príliš nezvládala. Podľa knihy Pravdivý príbeh Ivety Bartošovej alebo vrahovia a tí druhí však evidentne nebol problém v prostredí, ale v samotnej speváčke. 

Bartošová bola totiž už ako dieťa na míle vzdialená predstave o sebavedomej umelkyni. Stačilo, že odtrhla kúsok lístku z maminho kvetu a vnímala to takmer ako neodpustiteľný zločin. „Zrazu mi napadlo, že som urobila niečo strašné. Takto neprimerane som ale reagovala často,” priznala o sebe Iveta. 

Na jej nálady sa jednoducho nedalo spoľahnúť už ani vtedy, keď bola ešte dieťaťom. „Chalani ma pri futbale obsadzovali do úlohy brankára. Väčšinou sme vyhrali, ale stačila maličkosť, nedorozumenie a utiekla som,” spomínala blondínka.

Všetko si zrejme brala osobne práve preto, že ona sama o sebe nemala vysokú mienku. „Mávala som pocit, že za všetko môžem ja, že som to najškaredšie, najhoršie dievča na svete. Že nemám právo svojou prítomnosťou niekoho obťažovať...” prezradila o svojej minulosti. V poslednej vete akoby sa premietali všetky samovražedné pokusy, ktoré sa s jej osobou spájajú. Väčšinou boli vnímané iba ako demonštratívne, teda také, ktorými vlastne chcela na seba upozorniť. 

Aj jej spolužiak sa v spomínanej knihe zmienil o tom, že Iveta bola vždy iná, príliš tichá a bolo ľahké ju prehliadnuť. „Hovorila veľmi potichu, až ju niekedy profesori napomínali, aby hovorila nahlas. Začiatkom 80. rokov sa medzi puberťákmi znovu rozmáhalo to ‚vole, vole‛, Iveta to nevyslovila nikdy. Nikdy sa s nami neopila a pokiaľ viem, ani fajčiť neskúšala. Vtedy nás od nej jej správanie trochu vzďaľovalo,” tvrdí speváčkin rovesník. 

Z utiahnutého dievčaťa bez sebavedomia sa nakoniec síce stala popová princezná, no jej povaha nebola stavaná na tvrdý svet zábavného priemyslu. Bartošová potrebovala po svojom boku silného muža, o ktorého by sa mohla oprieť. Po rozchode s Ladislavom Štaidlom však už prichádzali zvyčajne takí, ktorých rozhodnutia ju sťahovali do bahna. Problémy riešila alkoholom a liekmi. Občas navštívila aj psychiatra, no zrejme nebola vzornou pacientkou. Nakoniec sa rozhodla svoje trápenie ukončiť vykročením v ústrety prichádzajúcemu vlaku. Spôsob smrti, ktorý si vybrala, svedčil o pevnom rozhodnutí definitívne ukončiť svoj život. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu