Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do inaugurácie bude Kiskovi radiť v zahraničnej politike Bútora

Martin Bútora
Martin Bútora

BRATISLAVA - Bývalý veľvyslanec v USA a odborník na zahraničnú politiku Martin Bútora potvrdil, že od budúcej hlavy štátu Andreja Kisku dostal ponuku na spoluprácu.

"Zatiaľ sme hovorili iba o prechodnom období, teda do 15. júna," povedal dnes Bútora. Bútora by mal byť podľa vlastných slov súčasťou tímu, ktorý bude Kiskovi pomáhať až do jeho nástupu do funkcie. Či bude neskôr pracovať aj v kancelárii prezidenta, Bútora nepovedal. "V tejto chvíli si aj Andrej Kiska vyžiadal čas na oddych a kým sa z toho oddychu nevráti a kým nezačneme o tom spolu rozprávať, nechcem o tom podrobnejšie hovoriť," dodal.

Súčasťou tímu Andreja Kisku by mal byť aj bývalý sudca a expredseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, ktorý je pripravený radiť mu v oblasti práva a fungovania Európskej únie (EÚ). "Moja úloha bude veľmi jednoduchá, ja mu poviem určité odporúčania, východiská a potom bude na ňom, ako sa rozhodne takúto radu zúročiť," povedal dnes Mazák. O priamom začlenení do Kiskovho tímu v rámci prezidentského úradu však spolu s budúcou hlavou štátu podľa Mazáka nehovorili.

Mazák chce s Kiskom spolupracovať na profesionálnej úrovni. "Ja sa podobne ako pán Kiska nechcem dostávať do vzťahu s politickými stranami a politikmi," dodal. V súčasnosti Mazák pracuje na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, pôsobí tiež ako člen Výboru pre výber sudcov Súdu pre verejnú službu. "Ja si veľmi rád usporiadam svoje povinnosti aj na univerzite, aj v Bruseli, aj v Luxemburgu, aby som mohol byť nápomocný," konštatoval.

Občiansky kandidát Andrej Kiska sa stane prezidentom Slovenskej republiky 15. júna. V sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov získal 1 307 065 hlasov oprávnených voličov. Súčasný premiér Robert Fico dostal 893 841 hlasov oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu