Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico rozdával zo svojej rezervy: Obciam dal milióny, vo voľbách to aj tak nepomohlo!

Robert Fico rozdával zo svojej rezervy Zobraziť galériu (2)
Robert Fico rozdával zo svojej rezervy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vyplytvané milióny štátnych peňazí na kampaň a nulový efekt. To by mala byť bilancia kampane Roberta Fica z vládnej rezervy podľa Transparency International. Navyše drvivá väčšina dotácií bola udelené v decembri minulého roka, kedy premiér ohlásil kandidatúru na prezidenta.

O týchto skutočnostiach upozorňuje na blogu neziskovej mimovládnej organizácie Transparency International Gabriel Šípoš. Dotácie sa udelili obciam na opravu kostolov, obecných úradov alebo výbavy pre športové kluby. Pričom rezerva premiéra býva vo výške 1 až 1 a pol milióna eur ročne a len teraz bola zvýšená na 7 miliónov. Práve, keď predseda vlády kandiduje za prezidenta.

Rozdávanie dotácií vzrástlo po ohlásení kandidatúry Roberta Fica
Zobraziť galériu (2)
Rozdávanie dotácií vzrástlo po ohlásení kandidatúry Roberta Fica  (Zdroj: transparency.blog.sme.sk)

Okrem toho sa musí pri všetkých dotáciách zo zákona uvádzať zdroj, odkiaľ peniaze prišli. V tomto prípade je to predseda vlády, ktorého meno sa potom spája s verejnými darmi. Horšie je to už s výsledným efektom. Tam, kde boli udelené dotácie, podpora Roberta Fica bola iba o málo vyššie ako inde.

Šípoš porovnal aj podporu Smeru v parlamentných voľbách v roku 2012 a podporu Roberta Fica v prvom kole prezidentských volieb. Podpora bola takmer na vlas rovnaká. Inými slovami, finančné dotácie nemali prakticky žiadny vplyv na výšku získaných percent Roberta Fica v prezidentských voľbách.

Môže však ísť iba o hrubý úsudok, pretože voliť nebola taká istá skupina ľudí a účasť bola o štvrtinu nižšia. Jedným príkladom obce, kde Fico získal po dotáciách viac hlasov ako Smer vo voľbách v roku 2012, je Kechnec na východe Slovenska.

Tamojší starosta Jozef Konkoly v prezidentských voľbách podporuje Roberta Fica. V decembri minulého roka dostali z rezervy predsedu vlády 9-tisíc eur na nákup športovej výstroje. V prvom kole to premiérovi aj tak nepomohlo, pretože tretinu všetkých hlasov dostal aj tak Andrej Kiska, napísal v blogu Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu