Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír sa neobáva: Ak vyhrá Fico, Smer sa na premiérovi ľahko dohodne

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredseda vlády a strany Smer-SD, minister financií Peter Kažimír nemá žiadne obavy, že by sa v prípade zvolenia premiéra Roberta Fica za prezidenta nevedeli vo vedení strany dohodnúť na kontinuite vládnutia.

„Verte mi, žijem v tomto tíme roky a doteraz som veľmi príjemne prekvapený z toho, aké dobré vzťahy máme, najmä ak sa pozriem dozadu, aké veľmi zlé vzťahy vedia byť vo vláde. Sme naozaj tím ľudí, ktorí si rozumejú a ktorí v kľúčových okamihoch vedia ťahať za jeden povraz,“ povedal Kažimír po rokovaní vlády.

Premiér už po ohlásení prezidentskej kandidatúry zúžil len na podpredsedov Smer-SD okruh kandidátov, ktorí by podľa neho mohli byť jeho nástupcami v premiérskom kresle, ak by uspel v prezidentských voľbách.

Neskôr povedal, že nahradiť by ho mohol niekto zo štvorice Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Marek Maďarič alebo Pavol Paška. Na margo predsedu NR SR však v minulosti premiér poznamenal, že si nevie predstaviť, a bolo by mu to veľmi ľúto, keby parlament opustil jeho predseda Pavol Paška, pretože "v ňom robí nenahraditeľnú robotu"

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa ako možný kandidát na budúceho premiér najčastejšie spomínal v médiách, hovorí, že o takýchto otázkach budú debatovať najskôr v sobotu v noci alebo v nedeľu ráno, teda po oznámení výsledkov prezidentských volieb. „Každé voľby sú o vôli občanov a k nej musí mať každý absolútny rešpekt,“ povedal Kaliňák.

Smer má podľa neho výhodu oproti ostatným stranám, že je absolútne jednotný. „Myslím si, že to, čo sme si predsavzali v programovom vyhlásení vlády – bez ohľadu na výsledok volieb v sobotu - sa bude realizovať aj ďalej,“ dodal Kaliňák. 

Minister kultúry Marek Maďarić na otázku, či zvažuje pôsobenie v premiérskom kresle, ak by sa Fico stal prezidentom, zatiaľ priamo nereagoval. Odkázal na ohlásenú tlačovú besedu Smeru o ukončení kampane. „Tam budú aj namieste takéto otázky, budeme tam podpredsedovia Smeru aj pán predseda,“ povedal Maďarič. 

Kažimír si váži, že je na imaginárnom zozname premiéra, ale dnes sa zaoberá úplne inými vecami. „Moja kára plná bolesti, ktorou je rezort financií, mi akosi nedáva priestor, aby som sa v špekulatívnej rovine zaoberal takýmito výzvami,“ povedal Kažimír. Podľa neho je kľúčové, čo sa dozvieme v nedeľu ráno. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu