Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Ukrajine sa začala výmena zajatcov: Armáda a separatisti si vymenili zadržiavaných

Oblasť strážia vojaci. Zobraziť galériu (6)
Oblasť strážia vojaci. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

HORLIVKA - Kyjev a obe separatistické republiky na východe Ukrajiny ukončili v nedeľu výmenu zadržiavaných osôb.

"Prepustenie zadržaných osôb sa skončilo. 76 z nich je v bezpečí na území kontrolovanom Ukrajinou. Podrobnosti budú oznámené neskôr," uvádza sa vo vyhlásení úradu ukrajinského prezidenta citovaného agentúrou UNIAN. Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) si prevzala 63 väzňov, Doneckej ľudovej republike (DĽR) bolo odovzdaných 60 osôb.

Ukrajinská strana neskôr priviedla ďalšiu osobu, informovala agentúra TASS. Tlačová služba úradu ukrajinského prezidenta spresnila, že z LĽR sa na územie kontrolované Kyjevom vrátilo 25 zadržiavaných osôb, z DĽR ich bolo 51.

Na Ukrajine sa začala
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Yevgen Honcharenko/Pool Photo via AP)

Výmena väzňov medzi Kyjevom a separatistickými republikami v Donbase sa konala na kontrolnom stanovišti Majorsk ležiacom na línii kontaktu medzi samozvanou DĽR a Ukrajinou. Overovanie totožnosti väzňov z oboch strán trvalo niekoľko hodín. Výmenu monitorovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Výmenu väzňov v nedeľu privítali ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Podľa agentúry Interfax najmenej dvaja väzni odmietli opustiť DĽR, pretože sa obávali trestného stíhania v Kyjeve. Platilo to aj naopak: niekoľko väzňov sa odmietlo vrátiť z územia kontrolovaného vládou v Kyjeve do Luhanskej oblasti. Výmena väzňov sa uskutočnila aj v septembri a týkala sa 35 osôb na každej strane.

Členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny sa v pondelok prostredníctvom videokonferencie dohodli na podmienkach prepustenia a výmeny zadržiavaných osôb v termíne do konca tohto roka. Obsahoval to jeden z bodov záverečného komuniké summitu tzv. normandskej štvorky, združujúceho hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, ktorý sa uskutočnil 9. decembra v Paríži.

Viac o téme: ArmádaSeparatistiUkrajinaVýmena zajatcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu