Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ešte nie sú doma všetci: Separatisti v Donbase zadržiavajú ešte 300 Ukrajincov, tvrdí Kyjev

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Na území samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) je zadržiavaných ešte približne 300 Ukrajincov. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú zástupkyňu v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Valeriju Lutkovskú.

Ukrajinská zástupkyňa zdôraznila, že z 300 osôb, ktoré zadržiavajú militanti, je najmenej 100 ľudí "identifikovaných", keďže majú doklady. Ďalších 200 zajatcov nemá žiadne doklady. "Preto predpokladám, že budeme rokovať o ďalších 300 ľuďoch," uviedla Lutkovská, ktorá pôsobí v humanitárnej podskupine trojstrannej kontaktnej skupiny.

Kyjev a obe separatistické republiky - DĽR, LĽR - uskutočnili v nedeľu výmenu zadržiavaných osôb. Konala sa na kontrolnom stanovišti Majorsk na línii kontaktu medzi DĽR a Ukrajinou. Proruskí separatisti odovzdali Kyjevu 76 osôb. Kyjev odovzdal separatistom 127 osôb. Kyjev bol pripravený vrátiť 141 osôb, ale 14 z nich sa odmietlo vrátiť na územie separatistov, uviedol Ukrinform.

Donecká tlačová agentúra (DAN) však uvádza, že separatisti si prevzali 124 osôb. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala, že zo 76 osôb, ktoré prepustili separatisti, je 12 vojakov a 64 civilistov. "V dôsledku výmeny bolo prepustených 12 vojakov (z toho traja boli vo väzení na území 'DĽR/LĽR' od roku 2015) a 64 civilistov (z ktorých 17 bolo zadržiavaných od rokov 2015-2016)," uviedla SBU, pričom zverejnila zoznam mien všetkých prepustených.

Viac o téme: ZadržaníUkrajinaKyjevUkrajinciDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu