Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stanné právo na Ukrajine sa chýli ku koncu: Vyslanec USA v tom má jasno

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Russia's Federal Security Service)

KYJEV - Stanné právo na Ukrajine by sa už po 26. decembri nemalo predlžovať, uviedol špeciálny vyslanec Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker. Informovali o tom v stredu agentúry Ukrinform a UNIAN.

Podľa nich sa Volker takto vyjadril na utorňajšej schôdzke s predsedom ukrajinského parlamentu Andrijom Parubijom. "Podporujeme snahu Ukrajiny o posilnenie obrannej kapacity svojich ozbrojených síl v reakcii na ruskú agresiu," zdôraznil Volker na stretnutí. Poznamenal však, že je veľmi dôležité, aby sa už nepredlžovalo stanné právo a dodržiavali sa demokratické princípy.

Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu, ktorý spája Čierne a Azovské more, zajalo spoločne s posádkami tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ukrajina následne vyhlásila stanné právo, ktoré začalo platiť 26. novembra a potrvá do 26. decembra. Platí v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom a týka sa aj vnútorných vôd pri pobreží Azovského mora a Kerčského prielivu.

Viac o téme: RuskoUSAUkrajinaStanné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu