Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Ukrajine začala kampaň pred prezidentskými voľbami: Lídrom prieskumov je Tymošenková

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service via AP, Pool)

KYJEV - S posledným dňom roka 2018 sa na Ukrajine oficiálne začína kampaň pred voľbami nového prezidenta, ktoré sú naplánované na 31. marca 2019. Uchádzači o funkciu hlavy štátu majú možnosť ohlásiť svoju kandidatúru do 3. februára, uviedla v pondelok tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na oznámenie ústrednej volebnej komisie v Kyjeve, citované agentúrou Interfax.

Prípravy na voľby môžu pokračovať po tom, ako 26. decembra vypršala platnosť stanného práva, vyhláseného v niektorých častiach Ukrajiny súčasným prezidentom Petrom Porošenkom na 30 dní v súvislosti so zrážkou ukrajinských a ruských námorných zložiek v Kerčskom prielive. O priazeň voličov sa chce uchádzať i samotný Porošenko (53), v prieskumoch preferencií však vedie jeho protikandidátka, expremiérka Julija Tymošenková (58).

Tá prednedávnom vyhlásila, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách je pripravená rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o vyriešení situácie v Donbase, kde od roku 2014 pretrváva konflikt medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami.

Pokračujúca vojna znamená, že Ukrajinci budú voliť "vo veľmi ťažkej situácii", konštatovala DPA. Ojedinelé prestrelky na východoukrajinskom fronte boli zaznamenané aj v pondelok, hoci má od minulej soboty platiť nové, časovo neobmedzené prímerie, dohodnuté pri príležitosti osláv príchodu nového roka.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUkrajinaKyjevPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu