Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prudké boje na Ukrajine ožili: V predvečer mieru zabili vojakov

Konflikt v Donbase Zobraziť galériu (2)
Konflikt v Donbase (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

KYJEV - Pri delostreleckej paľbe proruských síl v Donbase zahynuli v stredu traja ukrajinskí vojaci. Informovalo o tom vo štvrtok veliteľstvo ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS). K paľbe zo zakázaných 122-milimetrových delostreleckých systémov došlo podľa OOS pri dedine Bohdanivka, ktorá leží v Doneckej oblasti v blízkosti strategického prístavného mesta Mariupol.

Ďalší vojak utrpel zranenia pri akcii neďaleko dediny Voďane, nachádzajúcej sa takisto v mariupolskom sektore. V tomto sektore došlo k incidentom aj v obciach Lebedynske, Hnutove a Talakivka. Separatisti podľa OSS taktiež útočili na armádne pozície v meste Marjinka v doneckom sektore a pri obci Krymske v luhanskom sektore.

Prímerie na obzore

Účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase sa na stredajšej schôdzke v bieloruskej metropole Minsk dohodli na novom prímerí. Malo by začať platiť od 1. júla.

Darka Oliferová, hovorkyňa predstaviteľa ukrajinskej vlády v kontaktnej skupine uviedla, že v súvislosti so zberom úrody sa účastníci kontaktnej skupiny vrátane zástupcov separatistických regiónov zaviazali ku komplexnému, udržateľnému a časovo neohraničenému prímeriu s platnosťou od 1. júla.

Konflikt v Donbase
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Účastníci kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa Oliferovej potvrdili svoj záväzok k plnej realizácii minských dohôd.

"Na to, aby prímerie skutočne fungovalo, by sa mali splniť bezpečnostné ustanovenia minských dohôd. Ukrajinská strana sa domnieva, že predmetom tejto otázky je úplné, trvalé a komplexné zastavenie používania zbraní sprevádzané monitorovaním a overovaním zo strany Špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE s tým, že bezpečnostné záruky poskytne predovšetkým Ruská federácia," doplnila Oliferová, ktorú citovala agentúra UNIAN.

Viac o téme: Konflikt UkrajinaOBSEDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu