Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Napätá situácia v Sýrii pokračuje: Havária vojenského lietadla, Rusko vyšle lietadlovú loď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska štátna televízia informovala o dnešnej havárii lietadla vládnych síl počas bojovej misie proti Daeš severozápadne od metropoly Damask. Uviedla, že pilota zachránili. Daeš tvrdí, že lietadlo zostrelil, uviedla tlačová agentúra AP.

Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorého citovala televízia, nespomenul príčinu pádu lietadla v pohorí Kalamún, klenúcom sa na oboch stranách sýrsko-libanonskej hranice. Potvrdil však záchranu pilota.

Tlačová agentúra Amak, ktorá má blízko k Daeš, predtým oznámila zostrelenie stroja militantmi na východe spomínaných hôr. Nazdáva sa, že lietadlo dopadlo do oblasti, ktorá je pod kontrolou buď vládnych síl, alebo povstaleckých frakcií, čím naznačuje, že ho nemôže vyfotografovať. Tvrdí, že lietadlo uskutočnilo štyri nálety na militantov a potom ho zostrelili. V nedeľu zostrelil Daeš lietadlo sýrskych vládnych síl vo východnej provincii Dajr az-Zaur.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že osud pilota po dnešnom zrútení lietadla zostáva nejasný. Nejasné je aj to, či bolo lietadlo zostrelené alebo malo technické problémy, napísala AP.

Ruská armáda vyšle ku Sýrii lietadlovú loď Admirál Kuznecov

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes oznámil, že námorné sily pošlú svoju jedinú lietadlovú loď do východnej časti Stredozemného mora. Šéf rezortu obrany potvrdil, že loď Admirál Kuznecov sa pridá k ďalším ruským plavidlám kotviacim v blízkosti sýrskeho pobrežia. Šojgu presný termín nasadenia lietadlovej lode nešpecifikoval. Ruské média písali o tom, že realizácia tejto misie sa plánuje na jeseň, doplnila agentúra AP.

Loď Admirál Kuznecov, zostrojená počas sovietskej éry, je jedinou lietadlovou loďou, ktorou disponuje ruská armáda. Rusko realizuje už rok leteckú ofenzívu v Sýrii, zameranú na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vďaka ktorej mohla tamojšia armáda získať kontrolu nad niektorými kľúčovými oblasťami v krajine. Moskva a Washington sa v uplynulom týždni dohodli na prímerí v Sýrii.

Kerry požaduje, aby nad humanitárnymi trasami v Sýrii nelietali žiadne lietadlá

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyslovil dnes v New Yorku želanie, aby všetky lietadlá nad kľúčovými humanitárnymi trasami v severnej Sýrii pristáli a dali tak šancu mieru.

John Kerry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kerry uviedol na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), že takýto krok môže obnoviť dôveryhodnosť snáh o ukončenie päťročnej občianskej vojny v Sýrii a "dá šancu plynulému prúdeniu humanitárnej pomoci" do postihnutých oblastí krajiny.

Dohoda o prímerí v Sýrii bola dosiahnutá na rokovaniach medzi USA a Ruskom 9. septembra, ale nakoniec stroskotala. OSN pozastavila dodávky pomoci po tohtotýždňovom útoku na humanitárny konvoj na okraji sýrskeho mesta Aleppo, pri ktorom prišlo o život najmenej desať ľudí, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

Sýrski aktivisti: Údajné vládne nálety zabili 23 civilistov

Sýrski opoziční aktivisti dnes vyhlásili, že údajné vládne letecké útoky v severosýrskom meste Aleppo a v povstalcami kontrolovanej provincii Idlib zabili 23 civilistov, vrátane najmenej piatich detí. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že počas dnešných náletov na niekoľko štvrtí Aleppa ovládaných povstalcami zahynulo najmenej 11 civilistov, vrátane troch detí a troch žien. SOHR tiež oznámilo, že počet obetí zrejme ešte narastie, pretože záchranné práce stále trvajú.

Ibráhím Alhadž, člen jednotky prvej pomoci z dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana, povedal, že pri náletoch na Aleppo prišlo o život 24 ľudí. V neďalekom Idlibe zahynulo podľa SOHR pri najmenej ôsmich leteckých útokoch 12 civilistov vrátane dvoch detí.

Napätá situácia v Sýrii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prímerie v Sýrii, vyrokované Spojenými štátmi a Ruskom, vstúpilo do platnosti pred deviatimi dňami, ale už viac menej stroskotalo. Vláda a povstalci sa navzájom obviňujú z desiatok prípadov porušenia tohto prímeria, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

Americký dron lietal neďaleko miesta útoku na humanitárny konvoj v Sýrii

Ruská armáda dnes vyhlásila, že nad oblasťou v Sýrii, kde došlo v pondelok 19. septembra k útoku na humanitárny konvoj, lietalo vtedy americké bezpilotné lietadlo. Správu priniesla tlačová agentúra AP. Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov dnes povedal, že americký dron Predator, ktorý vzlietol z leteckej základne Incirlik v južnom Turecku, vletel nad oblasť neďaleko sýrskeho mesta Aleppo len niekoľko minút pred tým, ako sa tam humanitárny konvoj dostal pod paľbu. Konašenkov dodal, že dron opustil oblasť približne pol hodiny po útoku na konvoj.

Americkí predstavitelia v utorok vyhlásili, že vo chvíľach útoku leteli nad spomínanou oblasťou dva ruské stíhacie bombardéry Su-24. Rusko poprelo, že humanitárny konvoj zasiahli jeho lietadlá alebo sýrske vládne stroje. Útok na konvoj s humanitárnou pomocou pre sýrskych civilistov vyvolal medzinárodné odsúdenie a donútil Organizáciu Spojených národov pozastaviť dodávky do Sýrie, kde približne šesť miliónov ľudí žije na obliehaných alebo ťažko dostupných miestach.Organizácia Spojených národov (OSN) je "ochotná obnoviť" humanitárne operácie v Sýrii. Oznámil to dnes hovorca OSN Farhán Hak a dodal, že prípravy už prebiehajú. Organizácia pozastavila dodávky pomoci po útoku na svoj humanitárny konvoj z pondelka 19. septembra, keď zahynulo 20 ľudí.

Napätá situácia v Sýrii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"OSN znovu začne vysielať tieto konvoje, prípravy sa už začali. Ešte však čakáme na povolenia, ktoré musíme mať, aby sme mohli konvoje vyslať," povedal hovorca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Hovorca agentúry OSN pre humanitárnu pomoc Jens Laerke dnes oznámil, že "niekoľko" konvojov očakávajú v cieli už vo štvrtok, ale nespresnil kde. Laerke podľa tlačovej agentúry AP povedal, že konvoje nepôjdu do Aleppa.

V pondelok večer došlo v provincii Aleppo k útoku na veľkosklad Červeného polmesiaca, kam práve doviezli pomoc OSN. Okrem spomínaných obetí na životoch bola zničená aj väčšina dodávok. V reakcii na to OSN pozastavila pozemné humanitárne operácie do prednostných oblastí v Sýrii, aby dôkladne a komplexne zhodnotila bezpečnostnú situáciu. Laerke priznal, že toto celkové hodnotenie ešte nie je ukončené, ale povedal, že plánované dodávky sa teraz uskutočnia jednotlivo, od prípadu k prípadu.

Druhý deň rozpravy VZ OSN sa sústredil na Sýriu; Kolumbia priniesla nádej

Pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru zaprisahal dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun z pôdy Valného zhromaždenia (VZ OSN) všetky bojujúce strany v Sýrii, aby zložili zbrane i napriek zlyhávaniu dočasného prímeria sprostredkovaného Ruskom a USA. Vyzval pritom na dodržiavanie 24-hodinového globálneho prímeria, informovala tlačová agentúra AP.  "Symbolika dňa bez bojov je veľmi dôležitou pripomienkou, že konflikt sa môže a musí niekedy skončiť," vyhlásil.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo svojom vystúpení zdôraznil, že je potrebné "obnoviť pocit bezpečia, čo je základná potreba každej ľudskej bytosti, rovnako významná ako potreba slobody". "Usilujeme sa o zavedenie medzinárodného systému, ktorý každému zabezpečí spravodlivý podiel z globalizácie," pokračoval.

"Mám pocit, že obyčajní ľudia cítia príchod veľkej zmeny. Mali by sme im načúvať... Mali by sme predvídať, nielen reagovať. Našou úlohou je obnoviť pocit vedenia, dôvery, poriadku. Je potrebné dať globalizácii dôveryhodné pravidlá, aby bola stabilná a spravodlivá, či už hovoríme o obchode, migrácii alebo o bezpečnosti," dodal Tusk.

Viac o téme: RuskoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu