Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Porošenko má ambíciu dodržať prímerie: Zaručí zastavenie paľby kvôli sviatkom

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko je pripravený zaručiť dodržiavanie prímeria vládnou armádou, ak počas blížiacich sa pravoslávnych veľkonočných sviatkov dohodu o zastavení paľby nenaruší ani druhá strana ozbrojeného konfliktu v Donbase na východe Ukrajiny.

"Ak sa tak stane, ja som pripravený zaručiť dodržiavanie režimu zastavenia paľby z ukrajinskej strany - s nádejou, že (tento režim) bude mať trvalý charakter a nebude časovo obmedzený," napísal dnes Porošenko v statuse na svojej facebookovej stránke.

Dodal, že očakáva podporu svojej iniciatívy od západných partnerov Kyjeva, uviedla agentúra RIA Novosti. Situácia na východe Ukrajiny je naďalej nestabilná a naďalej dochádza k prípadom porušovania dohody o prímerí, pričom z porušovania minských mierových protokolov sa obviňujú navzájom obe strany konfliktu.

Úrady neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) tak v stredu informovali o ostreľovaní svojho kontrolného postu na vjazde do obce Olenivka. Podľa "ministerstva obrany" DĽR pri tom zahynulo šesť ľudí a ďalší desiati utrpeli zranenia. Predstaviteľ vedenia DĽR Alexandr Zacharčenko označil toto ostreľovanie "za zločin proti ľudskosti". Krátko pred incidentom pritom Zacharčenko vyjadril nádej, že ukrajinské vládne sily počas Veľkej noci nebudú ostreľovať územie DĽR.

Námestník hlavného veliteľa "ministerstva obrany" DĽR Eduard Basurin vo štvrtok pred novinármi vyslovil obavy, že práve počas tohtovíkendovej Veľkej noci a nadchádzajúcich občianskych sviatkov 1. a 9. mája by sa vládne sily mohli dopustiť série provokácií.

Viac o téme: PrímerieVeľká nocPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu