Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo sumarizuje: Environmentálne záťaže nás stáli viac ako 140 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Finančné výdavky na riešenie problematiky environmentálnych záťaží za obdobie rokov 2010 až 2015 dosiahli sumu 144,87 milióna eur. V Správe o plnení Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží, ktorú dnes schválila vláda, to konštatuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Na identifikáciu, prieskum, sanáciu, vypracovanie rizikových analýz a monitoring environmentálnych záťaží sa použili finančné prostriedky z fondov EÚ v rámci programu Životné prostredie, zo štátneho rozpočtu ako aj z Environmentálneho fondu. V roku 2010 bolo identifikovaných vyše 1 800 kontaminovaných lokalít, pričom 1 200 z nich predstavovalo riziko pre zdravie ľudí a životné prostredie.

MŽP na základe týchto zistení vypracovalo prvý Štátny program sanácie environmentálnych záťaží, ktorý stanovuje priority, ciele a programové opatrenia rozdelené do krátkodobých, strednodobých a dlhodobých časových horizontov, definuje časový a vecný harmonogram jednotlivých prác. Pokračovať bude aj nasledujúcich päť rokov, čím sa zabezpečí kontinuita v riešení problematiky environmentálnych záťaží.

"Na základe výsledkov plnenia stanovených priorít a cieľov možno konštatovať, že úlohy stanovené na obdobie rokov 2010 až 2015 boli splnené. V porovnaní s plánovanými výdavkami na riešenie problematiky environmentálnych záťaží vo výške 116,4 milióna eur, boli v skutočnosti realizované projekty s výdavkami 144, 87 milióna eur," píše sa v dokumente MŽP. Do likvidácie vážneho znečistenia prostredia sa okrem MŽP zapojili aj ďalšie rezorty, najmä ministerstvá hospodárstva, obrany a dopravy.

Viac o téme: SanáciaMinisterstvo životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu