Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Masaker na Ukrajine potvrdený: Veľké priznanie šéfa armády

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko
Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko (Zdroj: TASR)

DONECK - Nemali sme na výber, dedinu sme museli vypáliť. Prehlásil ich líder separatistov z východu Ukrajiny. Nedávny prejav Zacharčenka prekvapil. Ten si pre študentami pustil ústa na špacír a okrem detailov z bojov prezradil aj to, prečo mu je ľúto za Sovietskym zväzom.

Líder separatistov na východe Ukrajiny Alexander Zcharčenko sa priznal, že vypálili dedinu Koževnija. Vyhlásil to na spoločensko politickej diskusii so študentami zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky, informuje Rádio slobodná Európa. Na stretnutí mal Zacharčenko debatovať so študentami o projektoch v oblasti Donbas.

Skupinka študentov tam pripravila projket na obnovu dedinky Koževnija. Tú v roku 2014 vypálili separatisti. V lete tamojšieho roka o ňu zvádzali tvrdé boje proruskí separatisti s ukrajinskými vojakmi. Vtedy povedali pre agentúru Interfax povstalci len to, že sa z dediny stiahli. No len teraz nedávno vyšiel Zacharčenko s pravdou von.

VIDEO Zacharčenkovho priznania

"Tá dedinka bola pre mňa dôležitý míľnik. Bola to naša prvá ofenzíva. Kvôli bojom sme tú dedinu prakticky zničili. Tým, že sme vypálili všetky domy, sme si zachránili naše životy a životy našich ľudí," povedal pred študentami s tým, že obnovu dedinky za pomoci študentov podporí. Pred bojmi mala iba 69 obyvateľov.

Vo svojom prejave tiež vyhlásil, že mu je smutno za Sovietským zväzom. "Štátna ideológia v Sovietskom zväze, ktorú si väčšina z vás nepamätá, bola dobrá. Pravdaže, bolo čo zlepšovať, ale veci, ktoré sa robili, sa robili pre ľudí," povedal Zacharčenko. Zlaté roky skončili v roku 1991, kedy sa na Ukrajine začal presadzovať Západ.

Vychováva vás Coca-cola

"Teraz vás vychováva Coca-cola, Mickey Mouse, modré rifle, Playboy a demokracia, ktorá naznačuje, že ordina môže mať dvoch otcov alebo dve matky. To je absolútne neprípustné," dodal líder separatistov. V súčasnosti na východe prebiehajú nepravidelné vojenské roztržky aj napriek tomu, že tam platí mier dohodnutý z Minska. Doteraz si východoukrajinský konflikt vyžiadal niekoĽko tisíc životov.

Viac o téme: SeparatistiUkrajinaDĽRAlexander Zcharčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu