Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Za vzdelávaním do Ruska: Študenti a výskumníci môžu získať štipendium

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Študenti a absolventi slovenských stredných a vysokých škôl, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci sa môžu uchádzať o štipendiá v Ruskej federácii.

Žiadosti o štipendium na študijné pobyty, výskumné pobyty, letné kurzy ruského jazyka, bakalárske alebo magisterské štúdium môžu posielať do 4. februára. Informovala o tom Adela Poláčková zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).

Ruská strana poskytuje v prípade schválenia štipendia bezplatné štúdium. Slovenské ministerstvo školstva poskytuje príplatok k štipendiu a prepláca cestovné náklady do miesta pobytu a späť. Štipendiá udeľujú na základe Dohody medzi slovenským ministerstvom školstva a ruským ministerstvom vzdelávania o spolupráci v oblasti vzdelávania.

Občania Slovenska sa môžu uchádzať o štipendiá na mesačný letný kurz ruského jazyka, na dvojmesačnú jazykovú stáž počas vysokoškolského štúdia, na mesačný až 10-mesačný výskumný pobyt, na päťmesačný študijný pobyt počas vysokoškolského štúdia, na celé bakalárske štúdium a na celé magisterské štúdium. Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia ako aj o spôsobe podania žiadosti nájdu záujemcovia na internetovej stránke Slovenskej akademickej informačnej agentúry www.granty.saia.sk, ktorá administruje výber uchádzačov. 

Slovenská akademická informačná agentúra je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 1990 svojimi programami a službami posilňuje občiansku spoločnosť a pomáha internacionalizácii vzdelávania a vedy na Slovensku. Na základe zmlúv s ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu ako aj s Úradom vlády SR a s ďalšími organizáciami administruje viacero štipendijných a grantových programov v oblasti vysokoškolského vzdelávania a vedy pre záujemcov zo Slovenska aj zo zahraničia. Zároveň poskytuje informácie o štúdiu v zahraničí pre záujemcov zo Slovenska ako aj informácie pre záujemcov zo zahraničia o štúdium na Slovensku. 

Viac o téme: ŠtudentiŠtipendiumRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu