Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ukrajinský parlament schválil zákon posilňujúci autonómiu Donbasu

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinský parlament schválil dnes návrh zákona, ktorý priznáva väčšiu autonómiu dvom separatistickým oblastiam v Donbase. Informovala o tom agentúra Reuters. Legislatívny návrh predložil poslancom ukrajinský prezident Petro Porošenko pod tlakom západných lídrov, ktorí naliehajú na plnenie podmienok februárovej dohody o prímerí v Donbase.

Zákon bude môcť vstúpiť do platnosti, až keď súdy potvrdia, že je v súlade s ukrajinskou ústavou. Potom bude môcť nasledovať schvaľovanie zákona v poslednom čítaní, v ktorom ho musí podporiť minimálne 300 zo 450 poslancov. Ďalšie zasadnutie ukrajinského zákonodarného zboru sa uskutoční až na jeseň, po skončení letnej parlamentnej prestávky. 

Ukrajina sa vo februárovej dohode o prímerí z bieloruského Minska zaviazala k ústavnej reforme, ktorá by zabezpečila autonómiu pre samozvané republiky na východe Ukrajiny, k prijatiu zákona o voľbách do miestnych orgánov a v koordinácii s orgánmi medzinárodne neuznaných subjektov v Donbase aj k vyhláseniu amnestie. Dnešné predbežné schválenie Porošenkom predloženej legislatívy je podľa agentúry Reuters prvým krokom na ceste k realizácii reformy týkajúcej sa štatútu separatistických regiónov.

Ukrajinský parlament schválil zákon
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Petro PorošenkoDonbasUkrajiina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu