Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pravý sektor zvolal demonštráciu: Kyjev zahájil personálne čistky!

Dmytro Jaroš Zobraziť galériu (2)
Dmytro Jaroš (Zdroj: SITA)

KYJEV - Len asi stovka ľudí prišla dnes do centra Kyjeva na "všeľudovú demonštráciu", ktorú zvolala extrémne pravicová ukrajinská organizácia Pravý sektor. Akcia mala byť predohrou celoštátneho zjazdu, ktorý na budúci týždeň do metropoly zvolal šéf Pravého sektora, poslanec parlamentu Dmytro Jaroš.

Jeho strana je nespokojná s postupom ukrajinských úradov proti extrémistom na západe krajiny. Jaroš sa snaží zmobilizovať svojich stúpencov po prestrelke v Mukačeve, pri ktorej pred týždňom zahynuli traja ľudia. Podľa policajných vyšetrovateľov si pri incidente vyrovnávali ozbrojenci Pravého sektora účty s konkurenčným gangom pašerákov cigariet. Proti strelcom zasiahla polícia, posledných niekoľko útočníkov sa však stále skrýva v karpatských horách.

Kyjev sa medzitým pustil do razantnej personálnej čistky, ktorej minulý týždeň padol za obeť nielen gubernátor Zakarpatskej oblasti, ale aj šéfovia všetkých siedmich okresných úradov a miestny policajný veliteľ. Prezident Petro Porošenko zároveň vyhlásil, že všetky nezákonné ozbrojené formácie vytvorené politickými stranami je nevyhnutné odzbrojiť. Podľa ukrajinských médií mal na mysli predovšetkým Pravý sektor.

Ultranacionalistická organizácia sa výrazne angažovala počas minuloročného prevratu v Kyjeve aj pri obrane východnej Ukrajiny pred útokmi proruských separatistov. V niektorých sociálnych skupinách podľa politológov získala značný rešpekt, čo kyjevským úradom ich plány komplikuje. Oporu má vraj Pravý sektor najmä medzi mladými Ukrajincami, ktorí sú nespokojní so svojím postavením v spoločnosti.

V minuloročných októbrových parlamentných voľbách však Pravý sektor neuspel, strana s 2,3 percentami hlasov zostala za päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do parlamentu. V polovici volebných obvodov sa hlasovalo väčšinovým systémom a v jednom z nich v Dnepropetrovskej oblasti Jaroš s prevahou zvíťazil. Stal sa tak jediným zástupcom svojej strany v jednokomorovom ukrajinskom parlamente.

Oslabiť vplyv Pravého sektora v najzápadnejšom kúte Ukrajiny chce Kyjev najmä likvidáciou šedej zóny a oslabením kriminálneho podsvetia, na ktoré je údajne organizácia naviazaná. V Zakarpatskej oblasti vznikla v minulých dňoch úplne nová policajná štruktúra, v ktorej podľa ministra vnútra Arsena Avakova "nie je miesto pre staré kádre".

 "S banditami, pašerákmi, vydieračmi a ich spojencami spomedzi štátnych úradníkov bude naložené spôsobom, proti ktorému nie je odvolanie. Celá štruktúra štátnej správy (v Zakarpatskej oblasti) bude nová," povedal dnes Avakova agentúre Unian.

Pravý sektor zvolal demonštráciu:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Pravý sektorDmytro Jaroš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu