Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Ukrajinu dorazil ďalší konvoj z Ruska: Rozdelil sa na dve časti

Humanitárny konvoj dorazil na Ukrajinu Zobraziť galériu (2)
Humanitárny konvoj dorazil na Ukrajinu (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Rusko v noci na dnes vypravilo do východoukrajinského regiónu Donbas, čiastočne ovládnutom proruskými separatistami, ďalší konvoj s nákladom humanitárnej pomoci. Ukrajina na takéto zásobovanie hľadí podozrievavo, pretože sa obáva, že na Donbas týmto spôsobom prúdi aj vojenská pomoc proruským separatistom. Moskva tieto obvinenia odmieta.

Viac než sto nákladných vozňov sa podľa agentúry Interfax rozdelila na dve časti, dnes ráno prešli štátnu hranicu a zamierili do hlavných povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska. Kamióny podľa ruských úradov prevážajú viac ako 1000 ton potravín, liekov, zdravotníckych pomôcok, ako aj kancelárske potreby a knihy. Rusko od vlaňajšieho augusta aj napriek nesúhlasu Kyjeva vypravilo vrátane toho dnešného 32 konvojov. Moskva tvrdí, že na vojnou zničený Donbas tak už dodala vyše 39 000 ton pomoci.
 
Kyjev poukazuje na to, že ukrajinské úrady nemajú možnosť náklad takýchto výprav z Ruska kontrolovať a tvrdia, že transporty sú zásterkou pre poskytovanie vojenskej pomoci rebelom. Moskva toto tvrdenie odmieta a ubezpečuje, že ide výlučne o pomoc pre obyvateľstvo sužované konfliktom. Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie bol dnešný náklad na hraničných priechodoch riadne vypravený podľa medzinárodných štandardov. Konflikt na Donbase si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6500 mŕtvych.
 
Viac o téme: RuskoLuhanskHumanitárny konvojDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu