Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Napätie na Ukrajine: Porošenko sa bojí totálnej invázie, Kremeľ obvinil Kyjev

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na ukrajinskom území operuje 9000 ruských vojakov, vyhlásil dnes v parlamente v Kyjeve prezident Petro Porošenko. Varoval pred hrozbou totálnej ruskej invázie pozdĺž celej spoločnej hranice."Armáda musí byť pripravená na nepriateľskú ofenzívu v Donbase, ako aj na totálnu inváziu po celej dĺžke hranice s Ruskom. Musíme byť na to naozaj pripravení," citovala Porošenka agentúra Reuters.

Porošenkov prejav v parlamente zaznel deň po najhorších bojoch za niekoľko mesiacov medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny, ktoré ohrozili už i tak krehké prímerie. Podľa agentúry Ukrinform Porošenko taktiež poznamenal, že keď nepriateľ začal v roku 2014 ozbrojenú agresiu na Kryme a v Donbase, plánoval Ukrajinu vymazať z politickej mapy Európy do jedného roka.

"Kremeľ dúfal, že bacily, ktoré implantovali ruské špeciálne služby, vyprovokujú separatizmus vo všetkých východných a južných oblastiach, ale tento nápad väčšina nikde nepodporila, ani v Donbase," dodal ukrajinský prezident.

Kremeľ obvinil Kyjev z vyprovokovania nových bojov

Kremeľ obvinil dnes Kyjev z vyprovokovania nových bojov na východe Ukrajiny. Podľa neho sa tak snaží vyvinúť tlak na EÚ, ktorá bude rozhodovať o možnosti rozšírenia sankcií voči Rusku.

"Ukrajinská strana podnikla kroky na vyostrenie napätia už mnohokrát v minulosti pred niektorými významnými medzinárodnými podujatiami. Stávalo sa to a momentálne sme vážne znepokojení z najnovšieho prejavu takejto aktivity," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

K vyostreniu situácie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny došlo v stredu nadránom. Podľa Kyjeva proruskí separatisti začali s masívnym ostreľovaním pozícií ukrajinských síl v okolí Marjinky a neskôr v oblasti frontovej línie Marjinka-Krasnohorivka prešli do útoku. Vládnym silám sa ich útok podarilo odraziť.

Vedenie separatistov však tvrdí, že neútočilo, a vyhlásilo, že šlo o provokáciu vládnych síl s cieľom zastrieť prípravy na útok v susednej Luhanskej oblasti. Poradca ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov dnes informoval, že stredajšie boje si vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a 39 zranených. Podľa proseparatistickej agentúry DAN zahynuli aj najmenej piati civilisti a 14 ozbrojencov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

EÚ varovala pred novou špirálou násilia na Ukrajine

Európska únia dnes varovala, že obnovenie bojov na východe Ukrajiny môže vytvoriť novú špirálu násilia, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa Európskej komisie vyzvala obe strany konfliktu, aby rešpektovali dohodu o prímerí. Pripomenula, že lídri EÚ v marci podmienili budúce rozhodnutie o zmiernení alebo zosilnení sankcií voči Moskve implementáciou minskej dohody.

Napätie na Ukrajine: Porošenko
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu