Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najkrvavejšie boje od prímeria: Tvrdá kritika od Američanov aj Lavrova

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty sú znepokojené správami o spojených rusko-povstaleckých útokoch na východe Ukrajiny, vyhlásilo včera americké ministerstvo zahraničných vecí. Hovorkyňa ministerstva Marie Harfová povedala, že takéto útoky sú neprijateľné a mohli by viesť k ďalším opatreniam voči Rusku.

"Rusko nesie priamu zodpovednosť za zabránenie týmto útokom a plnenie prímeria," povedala Harfová na tlačovej konferencii. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že cieľom osôb zodpovedných za nové boje bolo zablokovanie pokroku v mierových rozhovoroch.

"Tí, ktorí sa snažia zhoršiť vojenskú situáciu na styčnej línii - ktokoľvek to je - dobrovoľne či nedobrovoľne sledujú zámer zabrániť pokroku v rozhovoroch vo všetkých kľúčových politických, ekonomických a humanitárnych aspektoch," povedal Lavrov.

Ukrajinskí vojaci a proruskí separatisti včera vybojovali prvú vážnejšiu bitku za niekoľko mesiacov. Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak povedal, že pokus povstalcov o dobytie mesta Marjinka pri Donecku bol zastavený. Hovorca armády neskôr povedal, že útoky na mesto pokračujú a časti Marjinky horia. Ďalší hovorca však vyhlásil, že vládne sily majú mesto stále pod kontrolou.

V najkrvavejších bojoch od februárového prímeria zahynulo 17 ľudí

Najmenej 17 ľudí podľa správ zahynulo na východe Ukrajiny pri najkrvavejších bojoch od vyhlásenia prímeria vo februári, napísala včera agentúra DPA. Ukrajinská vláda a proruskí separatisti sa navzájom obvinili z vystupňovania situácie, ku ktorému došlo prevažne v Doneckej oblasti sčasti obsadenej povstalcami.

Vodca doneckých povstalcov vyhlásil, že ukrajinská armáda zabila 15 ľudí, vrátane nespresneného počtu civilistov. Došlo k tomu počas bojov, ktoré trvali sedem hodín. "Ukrajinská strana provokovala, začala strieľať na naše pozície pozdĺž celého frontu," povedal Vladimir Kononov zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Citovala ho agentúra Interfax.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil z násilia Rusko. Povedal, že "dnes Rusko opäť porušilo dohodu (o prímerí)... jeho teroristi začali vojenskú operáciu". Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko obvinil povstalcov z rozpútania útoku, ktorého cieľom je postup do vládou kontrolovaných oblastí regiónu.

V susednej Luhanskej oblasti zahynula dnes ráno staršia dvojica. Ich auto zasiahla mínometná paľba.

Najkrvavejšie boje od prímeria:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu