Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinci dovolili zajatým ruským vojakom telefonát domov: Sme k nim ľudskí!

Zajatí ruskí vojaci Zobraziť galériu (6)
Zajatí ruskí vojaci (Zdroj: SITA)

KYJEV – Dvaja ruskí vojaci, ktorí uplynulú sobotu padli do zajatia v blízkosti mesta Ščasťa v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, sú podľa ukrajinských vyšetrovateľov podozriví z pokusu o založenie teroristickej skupiny alebo organizácie. Informoval o tom dnes poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Markijan Lubkivskyj.

Rusko popiera, že muži, ktorí boli zranení a zajatí na východe Ukrajiny v sobotu 16. mája, sú "príslušníkmi ruských ozbrojených síl v aktívnej službe", a žiadalo ich okamžité prepustenie. Priznalo však, že boli príslušníkmi ruskej armády a majú vojenskú prípravu. Vojenské zdroje v Kyjeve sa domnievajú, že zajatci boli príslušníkmi oddielu osobitného určenia zo skupiny prieskumných jednotiek proruských separatistov. Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ich domovská základňa nachádza v ruskom meste Togliatti v Samarskej oblasti.

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes podľa agentúry Interfax informovalo, že obaja muži boli príslušníkmi Národných milícií LĽR. Líder LĽR Igor Plotnickij dnes vyhlásil, že dvojica zajatcov bola vystavená mučeniu. Dodal, že s Ukrajinou už začali rokovať o prípadnej výmene zajatcov.

Zajatí ruskí vojaci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lubkivskyj dnes na svojej facebookovej stránke napísal, že obom Rusom umožnili spojiť sa s príbuznými. Dodal, že "kapitán (Jevgenij) Jerofejev už túto možnosť využil", blízki seržanta Alexandra Alexandrova sa nehlásia. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes podľa Interfaxu potvrdilo, že dostalo diplomatickú nótu z Ruska s požiadavkou, aby zajatcov mohol navštíviť ruský konzul.  K prípadu sa vyjadril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý podľa agentúry Ukrinform uviedol, že v posledných mesiacoch bolo v Donbase zajatých niekoľko desiatok príslušníkov ruských jednotiek osobitného určenia. Porošenko uviedol, že Ukrajina voči týmto zajatcom postupuje v súlade s humanitárnym právom a umožnila, aby ich navštívili pracovníci Červeného kríža a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Ukrajina a západné krajiny tvrdia, že Rusko posiela vojakov a výzbroj na pomoc separatistickým povstalcom na východe Ukrajiny. Kyjev vyhlasuje, že zajatie oboch mužov je jednoznačným dôkazom priamej účasti Ruska na vojne. Moskva tieto obvinenia popiera.

Ukrajinci dovolili zajatým ruským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu