Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Ukrajina v potravinovej kríze: Musia vyžiť zo 17 eur mesačne, ceny idú hore!

Kríza obyvateľov východnej Ukrajiny tlačí na dno Zobraziť galériu (6)
Kríza obyvateľov východnej Ukrajiny tlačí na dno (Zdroj: SITA)

KYJEV – Prázdne regály v supermarketoch a dlhé rady na pečivo či iný nedostatkový tovar. Tak vyzerá denná realita ľudí na východe Ukrajiny, ktorých zasiahol spor medzi proruskými rebelmi a vládou. V doničených mestách ostalo žiť veľa starších obyvateľov, ktorí dôsledky konfliktu znášajú veľmi ťažko. Potrebujú pomoc, ale tá je v nedohľadne.

Ako uvádza portál Vice.com, jedlo na východe Ukrajiny je čoraz vzácnejšie a krajina začína byť odkázaná na humanitárnu pomoc, tá je však nedostačujúca. Ľudia, ktorí na východe Ukrajiny žili doposiaľ nekonfliktne, trú biedu. Ukrajinské médiá hlásia, že v pohraničí s Ruskom sa doteraz nachádzajú tisíce ruských vojakov a prímerie nedodržiava ani jedna z bojujúcich strán, ktoré v Minsku uzavreli mier. Podľa odhadov OSN si rusko-ukrajinská vojna vyžiadala už najmenej 6 098 obetí a 15 437 ranených, uvádza Kyiv Post. Medzi zranenými by sa malo nachádzať 9 106 civilistov.

VIDEO Ukrajina v potravinovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V pondelok 13. apríla má z Ruska na Ukrajinu vyraziť už 24. humanitárny konvoj pre obyvateľov Donecka a Luhanska. Predchádzajúci humanitárny konvoj vyslala Moskva na Ukrajinu začiatkom apríla. Podľa TASS sa skladal z vyše 120 vozidiel s viac ako 1400 tonami nákladu, ktorý okrem iného obsahoval potraviny, lieky, semená pre jarné siatie, ako aj stavebný materiál. Napriek snahe o humanitárnu pomoc východ Ukrajiny škrtí nielen nedostatok jedla či liekov. Z mnohých ľudí sa stávajú vyhnanci, pretože útek je pre nich jedinou možnosťou na záchranu.

Utečenci sú bezradní

Jedným z nešťastných príbehov je aj osud Lyudmily Shabanovej, utečenky, ktorá vyhlasuje, že jej vláda na ňu zabudla, uvádza The Independent. Ona aj jej manžel boli nútení opustiť Avdiivku, mesto na východe Ukrajiny, ktoré zasiahli nepokoje. Teraz sa nachádzajú v meste Sviatohirsk, ktoré je pod ochranou ukrajinskej vlády. „Posledné, čo si pamätám,  je, ako sa zrútila stena. Žili sme na hornom poschodí. Všetko – strop, stena aj okná boli zničené,“ s hrôzou a slzami v očiach opisuje Ukrajinka. Lyudmila Shabanová patrí medzi asi milión utečencov, ktorí sa od apríla minulého roka ocitli bez strechy nad hlavou. Nie všetci však odišli ďaleko od bojiska a dostali sa z jednej bezvýchodiskovej situácie do ďalšej.

Ukrajinu dusí byrokracia a chudoba

Z nedávnej správy ukrajinského ministerstva sociálnych vecí vyplynulo, že vláda poskytuje postihnutým osobám mesačnú finančnú pomoc vo výške 884 hrivien pre osoby so zdravotným postihnutím (34,57 eur) a 442 hrivien dostávajú všetci ostatní (17,29 eur). Túto sumu poskytuje ukrajinská vláda len tým, ktorí utiekli na územie pod jej kontrolou. Realita je však taká, že ľudia na finančnú pomoc čakajú týždne až mesiace, kým platby spracujú.

VIDEO Ukrajina v potravinovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Yelena Guseva, 36-ročná matka piatich detí, hovorí: „Musela som čakať dva týždne na jednu pečiatku a stále čakáme na kompletnú certifikáciu. Dovtedy sme bez peňazí a bez budúcnosti.“ Utečenci sú tak závislí od pomoci zo Západu či miestnych dobrovoľníkov. Jednou z humanitárnych organizácií, ktorá ukrajinským utečencom vytrvalo pomáha, sú Lekári bez hraníc. Aj tí sa však zhodujú, že Ukrajinu dusí byrokracia, ktorá sa vzťahuje aj na dovoz liekov či lekárskeho materiálu. Krajina je na pokraji humanitárnej katastrofy a potrebuje pomoc.

VIDEO Ukrajina v potravinovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube/VICE News)

Ako na svojej českej stránke opisujú osobný zážitok Lekári bez hraníc, keď 21. februára prvý raz dorazili do spustošeného Debalceve, len tri dni po tom, ako sa mesto dostalo do rúk proruským separatistom, boli zhrození a okamžite začali poskytovať zdravotnú pomoc. Domy boli poničené, s dierami v strechách po ostreľovaní. V meste nefungovala telefónna sieť a chýbali lekári, ktorí ho počas bojov opustili. „Elektrina nefunguje a po vodu musíme chodiť do miestnej studne,“ vysvetľovala lekárom Ukrajinka z Debalceve. Pred vypuknutím konfliktu žilo v meste 25 000 ľudí, z ktorých podľa nepresných odhadov na mieste ostalo zhruba 5 000.

VIDEO Ukrajina v potravinovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Youtube/VICE News)

Krajine hrozí hospodársky kolaps

Britský Telegraph uvádza, že ľudia na Ukrajine zápasia s rýchlo rastúcimi cenami aj tých najzákladnejších potravín napriek tomu, že hodnota hrivny klesá. Supermarkety v Donecku zívajú prázdnotou a zásoby jedla dostávajú obyvatelia len na prídel. Dovoz potravín do oblastí v správe povstalcov je prísne kontrolovaný a vodiči musia mať špeciálne povolenie. Prehlbujúca sa izolácia regiónu súvisí s blokádou potravín a naberá neúnosné rozmery. Ak bude konflikt pokračovať, Ukrajina môže podľa odborníkov čeliť hospodárskemu kolapsu.

VIDEO Ukrajina v potravinovej
Zobraziť galériu (6)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu