Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Boje pri Mariupole neutíchajú: Povstalci používajú zakázané zbrane, hlásia jednu obeť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Napriek dohode o prímerí ani v noci na dnes neustali prestrelky pri Azovskom prístave Mariupol na juhu Doneckej oblasti. Oznámila to ukrajinská televízia s odvolaním sa na správu armádneho velenia. Povstalci boje na južnom úseku donbaského frontu potvrdili s tým, že obeťou údajného armádneho ostreľovanie sa stal jeden civilista.

Na pozície vládnych vojsk zaútočili v noci separatisti trikrát, uviedla ukrajinská televízia. Terčom sa stalo obranné postavenie východne od Mariupola. Ešte v nedeľu večer zaútočili povstalci na mariupolské predmestie Šyrokyne s použitím zbraní kalibru 122 a 152 milimetrov, ktoré februárová dohoda o prímerí zakazuje. Armáda na útoky separatistov nereagovala, uvádza sa v komuniké.
 
Povstalci dnes boje pri Mariupole potvrdili, ale zo zodpovednosti obvinili jednotky ukrajinskej armády. Vojaci podľa vzbúreneckej agentúry DAN odpálili neďaleko Šyrokyne protitankovú riadenú strelu, ktorá zasiahla civilné auto a jedného cestujúceho zabila.
 
Mariupolský úsek fronty je považovaný za najcitlivejší a podľa pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa veľká časť ozbrojených incidentov odohráva práve tu. Vzbúrenecké jednotky stoja prakticky pred bránami polmiliónového prístavu, ktorý je považovaný za hlavnú strategickú prekážku na ceste separatistov k anektovanému Krymu.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu