Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Porošenko: Ukrajina je od mieru stále veľmi vzdialená

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok povedal, že jeho krajina je stále veľmi vzdialená od mieru a nie sú žiadne záruky, že mierová dohoda odsúhlasená v Bielorusku vo štvrtok bude fungovať.

"Nechcem, aby si nikto robil ilúzie a ani ja nie som považovaný za naivnú osobu. Stále sme od mieru veľmi vzdialení," skonštatoval Porošenko počas svojej návštevy vojenského výcvikového strediska. "Nikto neverí, že mierové podmienky, ktoré sa podpísali v Minsku, sa budú striktne uplatňovať," dodal.

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že za posledných 24 hodín zahynulo ďalších osem vojakov a 34 ich utrpelo zranenia. Boje boli podľa týchto údajov mimoriadne intenzívne najmä okolo Debaľceve, kľúčového železničného uzlu medzi oboma hlavnými povstaleckými oblasťami, kde separatisti útočili proti vládnym silám chrániacim mesto raketami a delostrelectvom.

Šéf Kyjevom kontrolovanej luhanskej regionálnej administratívy navyše uviedol, že povstalecká paľba v meste Sčastia si vyžiadala životy dvoch civilistov a šiestich zranila. Ostreľovanie pokračuje napriek mierovej dohode odsúhlasenej vo štvrtok v bieloruskom Minsku. Nové prímerie na východe Ukrajiny má oficiálne začať platiť od tejto nedele, 15. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu