Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rusko dúfa, že všetky strany minskej dohody ju budú dodržiavať

Summit v Minsku
Summit v Minsku (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko očakáva, že všetky strany dohody, dosiahnutej v Minsku a týkajúcej sa vyriešenia konfliktu na Ukrajine, budú dodržiavať jej podmienky. Vyhlásil to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Tentoraz je dohoda podporovaná na najvyššej úrovni a dúfame, že všetky strany budú brať vážne svoje záväzky," povedal Peskov novinárom vrátane tlačovej agentúry Reuters. Lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska spečatili dohodu v bieloruskej metropole vo štvrtok. Dokument žiada prímerie na juhovýchode Ukrajiny od 15. februára. Peskov dodal, že ruský prezident Vladimir Putin, ukrajinský prezident Petro Porošenko, francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v sobotu večer budú spolu telefonicky rozprávať.

Ruský minister hospodárstva: Dohody z Minska môžu pomôcť k stiahnutiu sankcií

Dohody dosiahnuté vo štvrtok na summite v Minsku o uzatvorení prímeria na východe Ukrajiny a stiahnutí ťažkej bojovej techniky z oblasti napomôžu ku stiahnutiu sankcií voči Rusku. Vyhlásil to dnes ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev, ktorého citovala agentúra TASS. "Verím, že sú (dohody z Minska) skutočné, vážne a zmysluplné," povedal Uljukajev. "Celkovo som hlboko presvedčený, že postupne nachádzame možnosti pre vyriešenie tohto problému (stiahnutie sankcií). Zdá sa mi, že všetky strany, najmä tie obchodné, sú z toho unavené," dodal minister.

Európska únia uvalila na Rusko a proruských separatistov na Kryme a východe Ukrajiny sankcie, ktoré obsahujú zákaz vydávania víz, zmrazenie majetku, zamedzenie prístupu na európske kapitálové trhy a k zbraniam a technológiám. Účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky uzavreli vo štvrtok v Minsku dohodu o ukončení bojov na juhovýchode Ukrajiny. Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy.

Francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k plneniu dohody zaviazali ústne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu