Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hollande a Merkelová prišli do Kyjeva s novou iniciatívou, no v Donbase sa stále umiera

Angela Merkelová a Francois Hollande rokovali s Petrom Porošenko Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová a Francois Hollande rokovali s Petrom Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV/BERLÍN – Mierovú iniciatívu odštartovali dnes v Kyjeve francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Do ukrajinskej metropoly pricestovali, aby prerokovali možnosti riešenia tamojšej krízy s najvyšším predstaviteľom Ukrajiny, prezidentom Petrom Porošenkom. Na východe Ukrajiny však pokračujú boje medzi separatistami a armádou a o život dnes prišli ďalší ľudia.

Už v piatok sa dvojica európskych štátnikov bude pokúšať o to isté v Moskve pri rokovaniach s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom. Ako povedal podľa tlačovej agentúry DPA francúzsky prezident, do Kyjeva pricestovali s novým návrhom na komplexnú úpravu problematiky na báze územnej celistvosti Ukrajiny.

Mienkotvorný nemecký denník Süddeutsche Zeitung priniesol informácie, v zmysle ktorej chceli Hollande a Merkelová predložiť rozsiahly mierový plán. Na jeho základe by malo údajne dôjsť k dohode o okamžitom prímerí a proruským separatistom by mala byť prisúdená autonómia na podstatne väčšom území ako doteraz.

Angela Merkelová a Francois
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká spolková vláda to však, ako večer napísala tlačová agentúra DPA, dementovala. "Táto správa je mylná," vyhlásil pre DPA hovorca vládneho kabinetu v Berlíne. Hollandovu a Merkelovej iniciatívu separatisti na východe Ukrajiny privítali.

V Kyjeve rokoval dnes s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom i premiérom Arsenijom Jaceňukom aj šéf americkej diplomacie John Kerry, podľa ktorého ruský prezident Vladimir Putin takisto predložil konkrétne návrhy. Minister zahraničných vecí USA vyzval Moskvu, aby neposkytovala zbrane separatistom na Ukrajine, čo však ruská strana popiera. Navyše prisľúbil v Kyjeve nový úver vo výške jednej miliardy dolárov. 

Angela Merkelová a Francois
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Kerryho slov sú USA pripravené stať sa garantom mierového procesu na Ukrajine a vypracovať spoločne s Francúzskom a Nemeckom spoločný návrh riešenia situácie, ktorý potom predložia Ukrajine a Ruskej federácie, informovala tlačová agentúra UNIAN.

V Donbase sa umiera naďalej

Hollande pred prekvapivú cestou poznamenal, že Francúzsko nie je naklonené vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. Zároveň oznámil, že s Merkelovou do Kyjeva a Moskvy vezú nový návrh, ako vyriešiť konflikt v Donbase. Je vraj prijateľný "pre všetkých". Rokovania Hollanda a Merkelovej s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko začali včera večer s oneskorením a vôbec sa nevie, aký bude výsledok. Porošenkov hovorca navyše v rozpore s pôvodným zámerom oznámil, že sa po skončení nepočíta so žiadnym vyhlásením.
 
 
Nová iniciatíva je považovaná za snahu utíšiť silnejúce hlasy v západných krajinách, najmä v USA, ktoré nabádajú k dodaniu zbraní Ukrajine, aby mohla čeliť ofenzíve proruských povstalcov, vojensky podporovaných Ruskom. Najnovšie štatistiky OSN uvádzajú, že pri bojoch na východe Ukrajiny zahynulo od vlaňajšieho apríla už viac než 5400 ľudí. Podľa dnešných údajov armády a povstalcov k nim za uplynulých 24 hodín pribudlo najmenej 19 ďalších obetí, z toho 14 civilistov.
 
Konflikt má čím ďalej vážnejší dopad aj na ukrajinskú ekonomiku. Centrálna banka sa dnes rozhodla prudko zvýšiť úrokové sadzby, aby odvrátila finančný kolaps krajiny a obmedzila infláciu. Zároveň ale zrušila svoje devízové aukcie, ktorými kontrolovala kurz meny, na čo trh zareagoval znehodnotením hrivny až o 30 percent. Guvernérka banky Valerija Hontarevová uviedla, že banka sa dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na podmienkach rozšírenia finančnej pomoci, ale experti poukazujú na to, že nové úvery budú mať zmysel, až skončí vojna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu