Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Porošenko žiada zvolanie Minskej skupiny, povstalci sľúbili účasť

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV/MINSK/MOSKVA - Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes v Kyjeve stretol s členmi Minskej kontaktnej skupiny, ktorá už dvakrát vyjednala prímerie na východe Ukrajiny a ďalší pokus má podniknúť v blízkej dobe. Besedy, o ktorej informovala ukrajinská prezidentská kancelária, sa zúčastnili všetci členovia skupiny, separatisti však pozvaní neboli. Porošenko svojich hostí vyzval na bezodkladné zvolanie novej schôdzky do Minsku. Bieloruská metropola už ohlásila, že je rokovanie pripravené na piatok, povstalci s konaním súhlasia.

Západné štáty aj Kyjev považujú Minskú skupinu za hlavný a teraz fakticky jediný nástroj na urovnanie krvavého donbaského konfliktu, ktorý si od vlaňajšieho apríla vyžiadal cez 5100 obetí. Kyjevskú vládu v kontaktnej skupine zastupuje exprezident Leonid Kučma, Rusko veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v úlohe sprostredkovateľa švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová. Všetci traja boli dnes hosťami prezidenta Porošenko. Zástupca luhanských vzbúrencov Vladislava Dejnega ani jeho doneckého kolegu Denisa Pušilina prezident nepozval.
 
Obaja vyjednávači separatistov dnes účasť na rokovaní v Minsku sľúbili. Dali pritom však najavo, že z ukrajinskej strany musia viesť rokovania splnomocnenec prezidenta Porošenka. "Je to trvalá podmienka pre začatie rozhovorov. Pokiaľ Vladislava Nikolajeviča (Dejnega) pozvali, potom to nepochybne znamená, že kyjevský splnomocnenec bol alebo čoskoro bude vymenovaný," vyhlásil šéf luhanských povstalcov Igor Plotnickij.
 
Kyjev doteraz priame rokovania svojho zástupcu so separatistami odmietal. Exprezident Kučma rokovania viedol ako konzultant, nie ako splnomocnený zástupca ukrajinskej vlády. Agentúra TASS dnes oznámila, že Dejnego a Pušilin do Minska vezú nový návrh na riešenie donbaske krízy, ktorí sa dali v pondelok v Donecku dohromady spoločne s vodcom hnutia Ukrajinská voľba Viktorom Mevedčukom. Bývalý šéf Kučmovovej kancelárie a podpredseda ukrajinského parlamentu je všeobecne považovaný za predĺženú ruku Moskvy v Kyjeve. Je dôverníkom prezidenta Vladimira Putina, ktorý je krstným otcom jeho dcéry.
 
Podľa Porošenko by sa mala Minská skupina zaoberať "okamžitým zastavením paľby, obnovením kontroly hraníc a stiahnutím ťažkej výzbroje z frontovej línie vymedzenej v septembrovom minskom memorande". Práve vedenie tejto línie je podľa ukrajinských expertov teraz hlavným predmetom sporu. Kým Kyjev dôsledne trvá na stave z vlaňajšieho septembra, keď bolo prvé prímerie dohodnuté, separatisti a Moskva chcú presadiť terajší stav a zohľadniť územné zisky vzbúrencov. Takýto návrh obsahoval aj nedávny návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý Kyjev odmietol.
 
Podľa bieloruského ministerstva zahraničia je zvolanie Minskej skupiny na piatok hotová vec. "Kontaktná skupina informovala bieloruskú stranu, že ďalšie stretnutie v Minsku sa uskutoční 30. januára," uviedlo ministerstvo. Ukrajinské ministerstvo zahraničia naopak uviedlo, že o stretnutí sa ešte len rokuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu