Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Separatisti posilňujú svoje vojská: Proti ukrajinskej armáde má nastúpiť poriadna sila!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Vodca separatistov vo východoukrajinskej Doneckej oblasti v pondelok ohlásil vojenskú mobilizáciu, v rámci ktorej by sa malo prihlásiť do boja proti silám Kyjeva okolo 100-tisíc mužov.

Podľa vyhlásenia prezidenta Doneckej ľudovej republiky Aleksandra Zacharčenka pre miestnu tlačovú agentúru, ktoré prevzala britská stanica BBC, sa mobilizácia začne v priebehu 11 dní. Zacharčenko pritom zdôraznil, že pôjde o "záložnú silu schopnú vzdorovať akémukoľvek útoku" a zložená bude len z dobrovoľníkov. Vojaci majú absolvovať mesačný bojový výcvik. Kyjevský spravodajca BBC uvádza, že schopnosť separatistov rozšíriť výraznejšie svoje sily je otázna a vyhlásenie Zacharčenka môže v skutočnosti predznamenávať väčšie zapojenie Ruska. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že povstalcom už teraz pomáha vyše 9000 ruských vojakov, čo však Moskva popiera.

Zacharčenko mobilizáciu ohlásil po zintenzívnení bojov proti silám Kyjeva, ktorý po víkende hlási usmrtenie 22 civilistov a 28 vojakov. Nádej na zastavenie násilia na východe Ukrajiny nepriniesli ani sobotňajšie mierové rokovania v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Zástupcovia Kyjeva, Moskvy, povstalcov a OBSE síce ešte v septembri vyrokovali v Minsku dohodu o prímerí, no nárast násilia v posledných dvoch týždňoch často porušované prímerie úplne pochoval. Konflikt si medzičasom vyžiadal už najmenej 5100 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu