Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tvrdé boje o ukrajinské letisko: Ďalší mŕtvi vojaci, armáda aj povstalci hlásia víťazstvo!

Boje v Donecku pokračujú Zobraziť galériu (18)
Boje v Donecku pokračujú (Zdroj: Twitter)

DONECK – Boje o letisko vo východoukrajinskom meste Doneck v pondelok pokračujú, pričom ukrajinská armáda hlási najmenej troch mŕtvych a 66 zranených vojakov za posledných 24 hodín. Proruskí povstalci v pondelok vyhlásili, že letisko majú opäť pod kontrolou, to isté však v nedeľu večer tvrdila ukrajinská armáda.

Hovorca armády Andrij Lysenko povedal, že separatisti pokračujú v ostreľovaní vládnych pozícií. "Letiska sa nevzdáme," vyhlásil s tým, že donecké letisko môže byť odrazovým mostíkom na ďalšie povstalecké ofenzívy proti vláde.

Boje v Donecku pokračujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter)

"Všetky pokusy ukrajinskej armády dostať letisko pod kontrolu zlyhali," vyhlásil v pondelok povstalecký líder Alexander Zacharčenko. Vládu obvinil, že oblasť intenzívne ostreľovala ťažkými zbraňami. Výsledkom je, že letisko je takmer zrovnané zo zemou. Donecké letisko, ktorého terminál bol v rukách vládnych síl a ostatné časti pod kontrolou povstalcov, je dejiskom prudkých bojov už od mája minulého roku.

OSN a OBSE sú znepokojené vývojom situácie na ukrajinskom Donbase

Organizácia Spojených národov a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrili dnes hlboké znepokojenie nad vývojom situácie na východe Ukrajiny, kde sa počas víkendu obnovili intenzívne boje. Vyžiadali si obete a ranených z radov civilistov a spôsobili aj veľké materiálne škody. V dôsledku delostreleckej paľby je niekoľko stoviek domov v Donecku bez tepla, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

V súvislosti s týmto vývojom dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo znepriatelené strany na odsun bojovej techniky, pričom tento krok označilo za "absolútnu prioritu", lebo to "posilní dôveru a vytvorí podmienky pre plnenie ďalších bodov mierovej dohody z Minska". Vyhlásenie ruského rezortu diplomacie obsahuje aj výzvu adresovanú vláde v Kyjeve, aby sa snažila urovnať krízu na ukrajinskom východe, a nevenovať sa vnútropolitickej rétorike.  

Boje v Donecku pokračujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter)

V noci nadnes Kyjev navrhol Moskve podpísať a implementovať harmonogram zakotvený v minskom protokole z 19. novembra, kde sa počíta s realizáciou mierovej dohody v troch etapách. Prvá etapa, trvajúca dva dni, spočíva v zastavení paľby; druhou etapou je odsun ťažkej bojovej techniky v priebehu nasledujúcich piatich dní. Treťou etapou je rozmiestnenie jednotiek znepriatelených strán pozdĺž rozhraničovacej línie, čo by sa malo uskutočniť za 21 dní.

Rezort ukrajinskej diplomacie opäť zopakoval, že Kyjev je pripravený zúčastniť sa na konzultáciách trojstrannej kontaktnej skupiny, a to kedykoľvek. Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin dnes prostredníctvom siete Twitter oznámil, že v záujme zastavenia paľby v Donbase je Kyjev pripravený spolupracovať s Ruskom. Ruské tlačové agentúry a zdroje proruských separatistov na východe Ukrajiny informovali, že Kyjev od nedele zintenzívnil ostreľovanie Donecka, pričom oficiálne priznal, že v oblasti tamojšieho letiska začal rozsiahlu operáciu na jeho získanie pod plnú kontrolu. 

Boje v Donecku pokračujú
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter)

Počas bojov a ostreľovania boli poškodené bytové domy, cesty a infraštruktúra. Situácia sa vyostrila aj v oblasti mesta Horlivka a dnes aj v okolí Mariupola a Debaľceva, spresnili ruské i ukrajinské zdroje. V súvislosti s vyostrením situácie proruské zdroje informovali, že ukrajinská armáda počas víkendu prišla o 200 mužov, čo však Kyjev poprel s tým, že ide o straty protivníka. 

Ukrajinská armáda podobne dementovala aj správy o strate kontroly nad letiskom, o ktoré sa dnes dopoludnia opäť bojovalo. Generálny štáb ukrajinskej armády medzičasom prostredníctvom agentúry UNIAN informoval, že oddiely separatistov sa stiahli. Agentúra Reuters však približne v rovnakom čase vydala správu, že boje stále pokračujú, pričom citovala hovorcu ukrajinských síl Andrija Lysenka, ktorý uviedol, že "separatisti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky naďalej útočia na letisko v Donecku a ostreľujú naše pozície".  

Lysenko vysvetlil dôvod v nedeľu spustenej vládnej ofenzívy, keď vyhlásil, že letisko v Donecku nie je len strategickým cieľom, ale aj miestom, odkiaľ môžu "teroristi" začať novú ofenzívu. Zdôraznil, že vládne sily letisko "nepustia". Dodal, že boje o areál si za posledných 24 hodín vyžiadali život troch vládnych vojakov. Ďalších 66 ich utrpelo zranenia.

Alexandr Zacharčenko, jeden z lídrov separatistov, podľa agentúry RIA Novosti obvinil Kyjev z porušenia prímeria a vyzval OBSE, aby vládu v Kyjeve primala plniť mierové protokoly z Minska.
Ďalší vodca separatistov, Denis Pušilin, dnes pre RIA Novosti uviedol, že situácia v Donbase sa vyostrila preto, lebo Kyjev nemá pod kontrolou časť svojich jednotiek. Pušilin vyhlásil, že samozvaná Donecká ľudová republika naďalej trvá na nutnosti rokovať s Kyjevom o prímerí a urovnaní vzťahov. Súčasne však uviedol, že doneckí separatisti sú pripravení na protiútok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu