Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajina šokuje počtom obetí: Nevieme ľuďom pomôcť, povedal Porošenko a poslal zbrane

Útok si v škole vyžiadal obete
Útok si v škole vyžiadal obete (Zdroj: TASR)

KYJEV - V bojoch s proruskými separatistami na východe Ukrajiny už padlo viac ako 1250 vojakov vládnych síl. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko. "1252 vojakov padlo, skoro tritisíc ich bolo zranených," povedal Porošenko v prejave pred príslušníkmi ozbrojených síl na letisku Čuhujiv pri Charkove.

"Agresia donútila státisíce ľudí stať sa vysídlencami, státisíce ľudí na okupovaných územiach hladujú, ale nie sme schopní im pomôcť, pretože sú na územiach ovládaných teroristami," dodal podľa agentúry Interfax.

Od apríla, kedy v regióne Donbas na východe Ukrajiny vypuklo proruské povstanie, si konflikt podľa odhadu OSN vyžiadal cez 4350 mŕtvych a viac ako 10.000 zranených. Údaje zahŕňajú mŕtvych a zranených vojakov, povstalcov i civilistov.

Porošenko postúpil ukrajinskej armáde k jej dnešnému sviatku viac ako stovku kusov vojenskej techniky, vrátane troch desiatok modernizovaných tankov T-64 a T-72 a desiatky vrtuľníkov, ako aj obrnených transportérov, samohybných diel a nákladných automobilov.

"Nech tieto zbrane, vojenská technika a láska k vlasti vždy prinesú víťazstvo a priblížia okamih oslobodenia našej krajiny od nepriateľov, okupantov," vyhlásil Porošenko v narážke na ruskú účasť v konflikte, ktorú Moskva oficiálne popiera ako marcovú anexiu Krymu. "Avšak aj pri odovzdávaní týchto zbraní vám prajem mier (...), pretože nie je nič cennejšie ako život každého z vás, ako život každého z Ukrajincov," povedal vojakom ich vrchný veliteľ. Mier však podľa neho môže zachovať iba silná a odhodlaná armáda.

Ukrajinské úrady podľa denníka Ukrajinská pravda dnes oznámili, že zaznamenali príchod ďalších dvoch ruských kolón s takmer 120 kusmi vojenskej techniky pre separatistov vrátane tankov, raketometov, bojových vozidiel pechoty a samohybných húfnic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu