Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lustračný zákon na Ukrajine robil poriadky: O funkciu prišlo 32 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V prvej fáze platnosti ukrajinského lustračného zákona prišlo o svoje pozície vo výkonných výboroch už 32 vysokopostavených vládnych činiteľov. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii člen vlády Ostap Semerak, ktorého citovala agentúra TASS. Druhá fáza sa bude týkať 36 predstaviteľov.

Lustračnú legislatívu schválil ukrajinský parlament 16. septembra, do platnosti vstúpila o mesiac neskôr. Spadajú pod ňu všetci štátni činitelia a členovia miestnych vlád, ktorí zastávali funkciu od 25. februára 2010 do 22. februára 2014 (vláda bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča). Zákon však postihuje aj predstaviteľov a personál poriadkových síl, ktorí sa počas demonštrácií na kyjevskom námestí Majdan dopustili "zabitia, ublíženia na zdraví či poškodenia majetku" ľudí manifestujúcich za integráciu Ukrajiny do Európskej únie.

Lustračný zákon je možné aplikovať aj voči členom bývalej Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSS), Komunistického zväzu mládeže (KOMSOMOL), bývalým pracovníkom bezpečnostných služieb zapleteným do politického prenasledovania ukrajinských nacionalistov počas druhej svetovej vojny a následných období. Podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka na lustračný proces čaká približne milión osôb z rôznych štátnych úrovní vrátane všetkých členov vládneho kabinetu, podotýka TASS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu