Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Víťaz povstaleckých volieb je jasný: Z Ruska prúdia na Ukrajinu vojaci a ťažká technika!

Voľby na Ukrajine sleduje celý svet. Zobraziť galériu (4)
Voľby na Ukrajine sleduje celý svet. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V sporných voľbách najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny zvíťazil dnes doterajší premiér Alexandr Zacharčenko. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.

Sporné voľby v Donecku vyhral doterajší premiér Zacharčenko

Podľa oficiálnych výsledkov Zacharčenko získal vyše 81 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo dvaja jeho súperi necelých 10 percent.  Na území DĽR súbežne prebiehali aj voľby do miestneho parlamentu, ktoré rovnako vyhrala Zacharčenkova strana s viac ako 65 percentami hlasov. Zvyšok voličov hlasoval za konkurenčné hnutie Slobodný Donbas. 

Celkové údaje o voličskej účasti nie sú známe. Ešte v priebehu hlasovania volebná komisia oznámila, že k urnám pristúpilo viac ako 520.000 voličov. Hlasovanie údajne prebehlo pokojne a bez vážnejších incidentov.  Voľby najvyššieho predstaviteľa a poslancom parlamentu prebiehali dnes aj v ďalšom separatistickom útvare na východe Ukrajiny, takzvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Pre údajne veľký záujem voličov tam v niektorých oblastiach hlasovanie opakovane predlžovali až do neskorých večerných hodín, preto zatiaľ nie sú známe žiadne výsledky. 

Volebná účasť v LĽR niekoľko hodín pred skončením hlasovania prevýšila hranicu 61 percent, do volebných miestností prišlo viac ako 628.000 ľudí. Hlasovanie prebiehalo aj medzi východoukrajinskými utečencami v ruskej Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Voľby v dvoch samozvaných proruských republikách zorganizovali separatisti napriek nesúhlasu ústrednej ukrajinskej vlády v Kyjeve a ostrej kritiky Západu a bez účasti pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Konanie sporných volieb v regióne Donbasu odsúdili aj ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky. 

Moskva naopak dnešné voľby podporila ako prostriedok smerujúci k riešeniu súčasnej krízy na juhovýchode Ukrajiny. 

Vo voľbách v Luhansku zrejme zvíťazil súčasný vodca republiky

Líder separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazil v nedeľňajších voľbách najvyššieho predstaviteľa regiónu. Vyplýva to z údajov regionálnej ústrednej volebnej komisie, o ktorých informovala ruská agentúra TASS.

Líder medzinárodne neuznanej LĽR získal po spočítaní 27,8 percenta hlasov podporu 63,17 percenta voličov. Predseda Federácie odborových zväzov Oleg Akimov získal 15,95 percentnú podporu. Podnikateľa Viktora Pennera volilo v spočítaných volebných okrskoch 10,9 percent voličov, zatiaľ čo ministerka zdravotníctva Larisa Ajrapeťanová získala 8,36 percenta hlasov.

V regióne sa zároveň konali voľby poslancov do miestneho parlamentu, v ktorých najväčšiu podporu voličov v spočítaných okrskoch získala Plotnického strana Mier Luhansku (69,18 percenta hlasov).  Voľby najvyššieho predstaviteľa a poslancov parlamentu prebiehali v nedeľu aj v ďalšom separatistickom útvare na východe Ukrajiny, v Doneckej ľudovej republike (DĽR). Podľa oficiálnych výsledkov vyhral voľby v regióne doterajší premiér Alexandr Zacharčenko so ziskom vyše 81 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo dvaja jeho súperi získali necelých 10 percent.

Agentúra Reuters sa odvolala na agentúru Interfax, ktorá citovala vyjadrenie ruského ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého Rusko "rešpektuje vôľu ľudí na juhovýchode" Ukrajiny. "Zvolení predstavitelia získali mandát na vyriešenie praktických problémov týkajúcich sa obnovy normálneho života v regiónoch," uviedlo ruské ministerstvo.

Kyjev vyhlásil, že voľby sú porušením dohôd z Minska a narúšajú krehkú dohodu o prímerí medzi Ukrajinou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová uviedla, že zvolenie separatistických lídrov vo východnej Ukrajine predstavuje prekážku mieru a Európske únia tieto voľby, ktoré nazvala protizákonnými a nelegitímnymi, neuzná.

Separatistické voľby EÚ považuje za prekážku pre mier

Voľby separatistického vedenia v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti sú v rozpore s úsilím o vyriešenie tamojšieho konfliktu a EÚ ich výsledky neuzná. Po skončení hlasovania to v nedeľu vyhlásila nová vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová, ktorá tak potvrdila odmietavý postoj dvadsaťosmičky k postupu samozvaných volebných orgánov. Mogheriniová podľa vlastných slov hlasovanie považuje za "novú prekážku na ceste k mieru na Ukrajine".

"Tieto voľby sú nezákonné a nelegitímne a EÚ ich neuzná," vyhlásila šéfka spoločnej diplomacie, ktorá zároveň vyzvala na usporiadanie nových regionálnych volieb v súlade s dohodou medzi Kyjevom a proruskými separatistami uzavretou začiatkom septembra v Minsku. Ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktorého vyhlásenie citovala tlačová agentúra Interfax, naopak hovorí o "rešpektovaní vôle" obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti, kde si ešte v apríli vyhlásili vlastné republiky. Takzvané Novorusko si volilo nových prezidentov a parlamenty, zatiaľ čo celoukrajinské parlamentné voľby sa konali už 26. októbra. Voľby do samospráv v oboch oblastiach plánoval Kyjev uskutočniť začiatkom decembra. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil nedeľňajše hlasovanie za "frašku". 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí. Ukrajinský parlament následne schválil priznanie osobitného štatútu obom separatistickým oblastiam, ktorý má dočasne rozšíriť ich autonómiu.

Slovensko voľby na Ukrajine považuje za nelegitímne

Slovenská republika neuznáva dnešné voľby na povstalcami ovládanom východe Ukrajine. Otvorilo sa asi 400 volebných miestností, ktoré bedlivo strážia ozbrojení povstalci. Podľa agentúry DPA sa na niekoľkých miestach ľudia kvôli bojom medzi ukrajinskými jednotkami a separatistami k urnám nedostali. 

"Vzhľadom na to, že Slovenská republika neuznáva samostatnosť samozvaných republík na východe Ukrajiny, nepovažujeme vyhlasovanie separátnych volieb na východe Ukrajiny za legitímne," povedal šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Voľby na Ukrajine sleduje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že v súvislosti s hlasovaním na Donbase, ktoré sa koná napriek odporu Kyjeva, začala vyšetrovanie. Podľa nej by mohlo ísť o pokus o prevrat.

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky oznámilo, že tam, kde ľudia z rôznych dôvodov voliť nemohli alebo tam, kde došlo k akýmkoľvek zádrhelom, sa voľby predĺžia o dve hodiny. Ľudia teda mohli odovzdávať hlasy až do 22:00 miestneho času (20:00 SEČ).

Predpokladalo sa, že voľby budú pomerne chaotické, a to najmä vzhľadom k pokračujúcim prestrelkám medzi povstalcami a armádou, sporom medzi jednotlivými vzbúreneckými skupinami a hlavne kvôli veľkým presunom obyvateľstva spôsobeným vojnou. Kvôli tomu sa presne nevedelo, koľko ľudí je oprávnených voliť. 

Voľby na Ukrajine sleduje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zacharčenko región Donbasu nedávno prirovnal k Spojeným arabským emirátom. Poukázal pritom na zásoby nerastných surovín, pričom rozdiel je podľa neho iba v tom, že "oni tam nemajú vojnu a my áno"

Voľby v Donbase tiež bojkotovali medzinárodní pozorovatelia. Na miesto dorazilo len niekoľko desiatok zástupcov Ruska, najrôznejších separatistických regiónov Európy alebo okrajových európskych politických strán, konštatovala agentúra AP. 

Podľa Kremľa majú nedeľné voľby v oblastiach obsadených separatistami potvrdiť legitimitu povstaleckých administratívnych štruktúr, a posilniť tak postavenie rebelov v akýchkoľvek budúcich rokovaniach s Kyjevom.

Voľby na Ukrajine sleduje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev hlási masívny prísun vojakov a techniky z Ruska na východ Ukrajiny

Z Ruska sa do východných oblastí Ukrajiny ovládaných separatistami presúvajú značné množstvá vojakov a techniky. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. 

Reagoval tak na otázku o videozáznamoch, ktoré zverejnili ukrajinské médiá, informujúce o "ruskom konvoji smerujúcom do Donecka". Zachytávajú desiatky vojenských nákladných vozidiel bez evidenčných čísiel. Masívne presuny vojakov a techniky na východnej Ukrajine zaznamenali aj dvaja západní novinári. 

Max Seddon, ktorý pracoval pre agentúru AP a teraz píše pre stránku BuzzFeedNews, na Twitteri v sobotu uviedol, že do Donecka smerovalo 62 nákladných áut Kamaz vezúcich protilietadlové systémy Grad, raketomety a radarové systémy, ako aj šesť palivových cisterien. Dnes videl 14 kamiónov označených nápisom "humanitárna pomoc z Ruska" idúcich smerom do Makajevky a Donecka.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko, že proruských povstalcov podporuje svojimi vojakmi a zbraňami. Moskva to však popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu