Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neďaleko Kremľa to vrelo: Polícia zatýkala demonštrantov aj členky Pussy Riot!

Ruská polícia musela rozohnať demonštrantov Zobraziť galériu (3)
Ruská polícia musela rozohnať demonštrantov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská polícia rozohnala včera večer demonštrantov, ktorí sa zišli neďaleko Kremľa, aby protestovali proti odsúdeniu opozičného lídra Alexeja Navaľného, informovala agentúra Associated Press (AP).

Tisíce stúpencov opozície sa zhromaždili na nepovolenej demonštrácii v centre ruskej metropoly, ktorá trvala asi dve hodiny, pokým zasiahli policajti. Tí vytlačili dav z miesta protestu a zatkli vyše 100 osôb, uviedla agentúra Reuters. Aktivisti podľa agentúry DPA informovali o viac než 170 zadržaných.

Moskovská radnica už v pondelok varovala, že úrady zabránia akémukoľvek pokusu o demonštráciu. Reagovala tak na výzvy aktivistov na protesty po rozhodnutí súdu, že verdikt voči Navaľnému vynesie už dnes namiesto pôvodne stanoveného termínu v polovici januára.

Ruská polícia musela rozohnať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Navaľného napokon dnes dopoludnia odsúdili na tri a pol roka podmienečne za finančný podvod. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi. Podľa opozičných predstaviteľov by v prípade uväznenia Navaľného, ktorý pred troma rokmi viedol masové protesty prezidentovi Vladimirovi Putinovi, hrozila nová vlna rozsiahlych demonštrácií, preto ho potrestali prostredníctvom jeho brata, čo Navaľnyj odsúdil ako "najšpinavší" verdikt.

Polícia v úvode dnešnej demonštrácie zadržala aj samotného Navaľného, keď sa napriek súdom nariadenému domácemu väzeniu pokúsil pridať k protestujúcim. Podľa svedkov ho odviezli v policajnej dodávke spred hotela na Tverskej ulici neďaleko Kremľa.

Ruská polícia musela rozohnať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Zadržali ma. Ale nebudú môcť zatknúť každého," napísal Navaľnyj na Twitteri. Neskôr na sociálnej sieti oznámil, že policajti ho dopravili domov a bránia mu v odchode z jeho bytu.

Navaľnyj by podľa vyjadrenia svojho právnika pre agentúru DPA mal ostať v domácom väzení, v ktorom je od februára, až do zverejnenia úplného verdiktu. Nie je jasné, aké právne dôsledky môže mať porušenie jeho podmienok pre Navaľného, ktorého už vlani pre obvinenia z korupcie odsúdili na päť rokov podmienečne.

Polícia zadržala 18 demonštrantov vrátane členiek Pussy Riot 

Ruská polícia zadržala dnes 18 účastníkov protestu v centre Moskvy, vrátane členiek punkovej skupiny Pussy Riot. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie polície a informácie aktivistov. 

Jedna z členiek kapely Pussy Riot, Marija Aľochinová, na svojom twitterovom účte napísala, že polícia dnes ráno zadržala asi dve desiatky demonštrantov - vrátane nej -, ktorí strávili noc neďaleko Červeného námestia. 

Aktivisti z nezávislej skupiny OVD-Info, monitorujúcej podľa nich "štátne násilie v Rusku", uviedli, že polícia dnes ráno zadržala 18 osôb a odviedla ich na neďalekú policajnú stanicu. Už v utorok bolo zadržaných vyše 200 demonštrantov, mnohí z nich však boli zakrátko prepustení. 

Alexeja Navaľného v utorok odsúdili na tri a pol roka podmienečne za finančný podvod. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi. Polícia v úvode utorkovej demonštrácie zadržala aj samotného Alexeja Navaľného, keď sa napriek súdom nariadenému domácemu väzeniu pokúsil pridať k protestujúcim. V policajnej dodávke ho odviezli domov a zabránili mu odísť z bytu. Podľa vyjadrenia jeho právnika pre agentúru DPA by mal zostať v domácom väzení, v ktorom je od februára, až do zverejnenia úplného verdiktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu