Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kontaktná skupina na Ukrajine konštatovala normalizáciu situácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Trojstranná kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny absolvovala v piatok videokonferenciu s predstaviteľmi samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny, v rámci ktorej obe strany konštatovali normalizáciu situácie na približne 70 percentách ich styčnej línie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Všetci účastníci rokovania to označili za pozitívum a apelovali, aby trend v znížení násilia pokračoval. Zaviazali sa súčasne, že sa dôsledne zasadia za dodržiavanie režimu prímeria, ktoré v oblasti konfliktu na východnej Ukrajine platí od 5. septembra. Podľa vyhlásenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe účastníci rokovania zdôraznili nutnosť obnovy bojmi zničenej infraštruktúry, ale najmä nevyhnutnosť rešpektovať prímerie.  

Dohodu o ňom 5. septembra uzavreli účastníci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, ktorí sa zišli v bieloruskom Minsku. O dva týždne neskôr bolo v Minsku podpísané memorandum, ktoré okrem prímeria obsahuje aj dohodu o vytvorení 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny a stiahnutí ťažkej bojovej techniky z nej, ako aj záväzok o výmene zajatcov vo formáte všetkých za všetkých i ďalšie body, ktorých cieľom je normalizovať situáciu na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu