Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Ukrajine pribúdajú mŕtvi aj napriek prímeriu, výmenu zajatcov separatisti odložili

Separatista stráži ruský konvoj
Separatista stráži ruský konvoj (Zdroj: SITA)

KYJEV – Dvaja ľudia prišli za posledný deň o život na východe Ukrajiny, napriek tomu, že už viac ako tri týždne má v tejto oblasti platiť prímerie medzi ukrajinskou armádou a separatistami.

Informoval o tom armádny hovorca Volodymyr Poljovyj. O život podľa neho pri útokoch povstalcov prišiel jeden vojak a jeden civilista. Obeť z civilných radov pochádza z mesta Ščastja, kde pri mínometnej paľbe utrpelo zranenia ešte ďalších 16 ľudí a poškodená bola miestna nemocnica a učilištia. O okolnostiach úmrtia vojaka sa Poljovyj nezmienil. Ďalších osem ľudí je zranených. Povstalci naďalej strieľali v okolí doneckého letiska, ktoré je v rukách ukrajinských vojakov. 

Počas konfliktu medzi ukrajinskou armádou a separatistami prišlo o život vyše 3500 ľudí.  O stiahnutí ukrajinských jednotiek z doneckého letiska sa rokovalo na piatkovej schôdzke medzi zástupcami Ukrajiny, povstalcov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informovala ruská štátna televízia. Poljovyj konanie schôdzky potvrdil, nič bližšieho k tomu ale nepovedal. 

Povstalci podľa agentúry Itar-Tass dnes informovali, že na neurčitú dobu odkladajú výmenu zajatcov s ukrajinskou stranou, pretože od Kyjeva nedostali zoznam osôb, ktorých sa výmena týka. Tvrdia, že im ukrajinská strana posiela náhodných ľudí.  Výmena zajatcov bola jedným z kľúčových bodov prímeria uzavretého 5. septembra. Od tej doby sa uskutočnila štyrikrát, pripomína Itar-Tass.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu