Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Doneck a Luhansk sa spojili, vzniklo Novorusko: Rusi pošlú na Krym viac vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) sa rozhodli vybudovať spoločné ozbrojené sily. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na tlačové oddelenie DĽR.

Do armády budú začlenené útvary domobrany oboch republík. Nová štruktúra bude mať názov Spojené ozbrojené sily Novoruska. Za veliteľa tejto armády vymenovali generálporučíka Ivana Korsuna.

EP: Rusko hrozilo ekonomickou vojnou kvôli asociačnej zmluve s Ukrajinou

Rusko dalo jasne najavo, že ratifikácia asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ by mohla vyvolať veľkú ekonomickú vojnu. Aj preto sa Kyjev rozhodol pre odklad plnenia obchodnej časti asociačnej dohody. Uviedol to dnes v Štrasburgu eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle. 

Füle v rámci rozpravy v pléne Európskeho parlamentu (EP) pripomenul, že ruské jednotky sú prítomné na Ukrajine. Ruská strana podľa neho dala jasne najavo, že len čo asociačnú dohodu ratifikuje ukrajinský parlament, Moskva okamžite prijme hospodárske obmedzenia.

"Okrem vojenskej hrozby, by sme čelili aj hrozbe širokej ekonomickej a obchodnej vojny," uviedol Füle. Komisár tým vysvetlil dôvody, prečo sa vláda v Kyjeve nakoniec rozhodla pre odklad plnenia hospodárskeho časti asociačnej dohody, čiže dohody o voľnom obchode. Odklad bol navrhnutý do 31. decembra 2015.

Füle naznačil, že ukrajinská ekonomika v súčasnosti prechádza ťažkými skúškami a aj ukrajinská strana potrebuje získať viac času na prijatie podmienok a taríf, na ktorých sa s EÚ dohodla.

Eurokomisár poslancov EP ubezpečil, že EÚ a Ukrajina budú spoločne pracovať na realizácii reforiem a rekonštrukcii Ukrajiny v rámci Asociačnej rady a jej rozvetvenej štruktúry.

Ramussen: NATO neuznáva víkendové voľby na Kryme

Severoatlantická aliancia neuznáva voľby, ktoré sa konali 14. septembra na Kryme, uvádza sa v dnešnom vyhlásení generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

"NATO neuznáva voľby zo 14. septembra v Autonómnej republike Krym na Ukrajine," citovala z vyhlásenia Rasmussena agentúra Interfax-Ukrajina.

Šéf NATO uviedol, že ruskú anexiu Krymu aliancia považuje za nezákonnú a nelegitímnu. Moskvu odsúdil za "úmyselnú destabilizáciu východnej Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom".

"Sme jednotní v podpore zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," dodal Rasmussen.

Podľa agentúry RIA Novosti sa po nedeľňajších voľbách dostali do 75-členného krymského parlamentu dve strany - Jednotné Rusko so 70 a Liberálnodemokratická strana Ruska s piatimi mandátmi. Volebná účasť dosiahla takmer 54 percent.

Voľby rôznej úrovne sa v nedeľu konali vo všetkých oblastiach Ruska okrem autonómnej republiky Ingušsko. Voliči rozhodovali o 30 gubernátoroch, 14 regionálnych parlamentoch, troch starostoch a tisícoch mestských zastupiteľstiev.

Separatisti vtrhli do budovy českého konzulátu v Donecku

Povstalci v Donecku na východe Ukrajiny v nedeľu nakrátko vnikli do sídla českého generálneho konzulátu. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Informáciu, ktorú oznámil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko, potvrdil severu český konzul Ondřej Morávek, v súčasnosti sa zdržiavajúci na veľvyslanectve v Kyjeve.

"V nedeľu večer prišli ľudia, ktorí sa predstavili ako príslušníci kontrarozviedky Doneckej ľudovej republiky," povedal konzul. Doplnil, že skupina budovu prehľadala a zhruba po dvoch hodinách ju opustila.

Konzulát je momentálne prázdny, personál odtiaľ z dôvodu bezpečnostnej hrozby odišiel už v júni.

Podľa Lysenka obsadili povstalci taktiež konzulát Poľska a budovu hospodárskeho súdu. Podľa Morávka sa zástupcovia vzbúrencov v sídle poľského konzulátu naďalej pohybujú.

Rusko chce vyslať na Krym viac vojakov 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes oznámil, že Moskva musí zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť na Krymskom polostrove. Súvisí to podľa jeho slov s krízou na Ukrajine.

"Vyslanie náležitých a sebestačných síl na Krym je jednou z (našich) hlavných priorít," citovala ministra agentúra Reuters.

"Situácia na Ukrajine prudko eskaluje a v bezprostrednej blízkosti našich hraníc sa zvyšuje prítomnosť cudzej armády," dodal Šojgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu