Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bezpečnostná línia na hraniciach Ukrajiny s Ruskom: Zaplatí ju zahraničie, postavia nezamestnaní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajina začala budovať ochranné a výstražné systémy na hraniciach s Ruskom, ktoré majú v budúcnosti znemožniť prenikaniu ozbrojencov a ruských vojenských "dobrovoľníkov" na ukrajinské územie.

Podľa informácie kyjevskej Rady národnej bezpečnosti a obrany bude súčasťou zložitého a drahého zariadenia 1500 kilometrov komunikačných línií, 8000 zákopov pre špeciálnu techniku ​​a 4000 pozorovacích stanovíšť. Dĺžka pozemnej ukrajinsko-ruskej hranice presahuje 1500 kilometrov. 

Za najcitlivejší sektor označuje Kyjev hranicu medzi Ruskom a Doneckou a Luhanskou oblasťou, ktorá je dlhá vyše 400 kilometrov. Budovanie hraničných zábran ale začalo mimo oblasť bojovej zóny, prvé výkopové práce sa začali v Charkovskej oblasti. Samotný Donbas, ktorý je od apríla miestom proruského povstania separatistov, príde podľa ukrajinskej vlády na rad po urovnaní konfliktu. 

Základom sa má stať priekopa široká štyri a hlboká dva metre, ktorá bude doplnená pozorovateľne s elektronikou. Na hraniciach Donbasu má navyše ísť o systém zátarasov so signalizačnými prístrojmi schopnými varovať pred nebezpečenstvom aj v noci. K práci na budovaní hraničných priekopov chce ukrajinské ministerstvo vnútra povolať nezamestnaných. 

Pri financovaní náročného procesu Ukrajina podľa premiéra Arsenijq Jaceňuka počíta so zahraničnou pomocou. Peniaze má Kyjev len pre budovanie prvej etapy, podľa Jaceňuka vláda zatiaľ uvoľnila na budovanie hraničných zariadení prvých 100 miliónov hrivien.

Štvrte Donecka boli podľa úradov napriek prímeriu terčom ostreľovania

Viacero obytných štvrtí vo východoukrajinskom meste Doneck sa dnes stalo terčom ostreľovania, čo ohrozuje krehké nedávno dohodnuté a opakovane porušované prímerie, informovala agentúra AP.
Podľa doneckej mestskej rady delostrelecké náboje opakovane zasiahli dve severné štvrte. Táto časť separatistami ovládaného mesta leží najbližšie k letisku, ktoré majú pod kontrolou vládne sily a ktoré je miestom čoraz intenzívnejších bojov.

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) dnes novinárom povedal, že ukrajinské jednotky počas noci odrazili útok približne 200 ozbrojencov na letisko. V radoch armády podľa neho nedošlo k obetiam.

Ukrajina: Porošenko povolil použiť bezpilotné lietadlá na monitorovanie prímeria

Ukrajinský prezident Petro Porošenko povolil dnes Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) použiť počas pozorovacích operácií nad Ukrajinou bezpilotné lietadlá. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu.

"Petro Porošenko udelil OBSE povolenie použiť nepilotované vzdušné zariadenia a predseda OBSE Didier Burkhalter prisľúbil, že ich vyšle na Ukrajinu v čo najkratšom čase," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského prezidenta. Rozhodnutie prišlo po jeho telefonáte s Burkhalterom, ktorý je tiež švajčiarskym prezidentom.

Lídri hovorili o detailoch tejto špeciálnej misie zameranej na monitorovanie prímeria medzi vládnymi silami a separatistami, a to najmä na východe krajiny. Burkhalter zároveň prisľúbil, že vyšle na Ukrajinu ďalších kvalifikovaných pozorovateľov. Prímerie medzi bojujúcimi stranami vstúpilo do platnosti 5. septembra.

Prímerie sa z "veľkej časti" dodržiava, hoci ukrajinská armáda a stúpenci nezávislosti v Doneckej a Luhanskej oblasti sa navzájom obviňujú z jeho počiatočného porušovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu