Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Separatisti sa chvália novými posilami z Ruska: Do bojov teraz nasadíme tanky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí povstalci na východe Ukrajiny ohlásili prísun nových posíl z Ruska. Novovymenovaný šéf samozvanej doneckej vlády Alexander Zacharčenko na tlačovej konferencii v Donecku vyhlásil, že v kľúčovej etape bojov bolo nasadených veľa nových bojovníkov "vycvičených na území Ruskej federácie".

Z rezerv vraj vzbúrenci do boja proti armáde nasadili veľké množstvo ťažkej vojenskej techniky. Podľa Zacharčenka vzbúrenci v kritickej fáze bojových operácií vyslali do boja 30 tankov a 120 obrnených transportérov.

Kde túto bojovú techniku ​​získali, donecký "premiér" neuviedol. Naznačil, že posily operujú v bojoch v Donecku a na prístupových cestách k Luhansku.

V spravodajstve západných médií z rusko-ukrajinského pohraničia sa v piatok objavili informácie o prejazde kolóny ruských bojových vozidiel na ukrajinské územie. Informáciu potvrdilo aj ukrajinské armádne velenie, Rusko správy o konvoji obrnených transportérov a tankov poprelo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok oznámil, že časť ruskej kolóny bola na ukrajinskom území zničená.

Separatisti sa chvália novými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Informáciu prezidenta dnes potvrdil Porošenkov hovorca Jurij Lucenko. "Zo zákerne vyslanej kolóny 70 vozidiel s ruskými identifikačnými znakmi zostala hromada šrotu," uviedol na svojom twitterovom účte. "Zásah raketou je pre nepozvaných hostí pádnym argumentom."

Hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko dnes v Kyjeve oznámil, že povstalci sa v noci znovu pokúsili získať stratené pozície okolo cesty spájajúcej Luhansk s hraničným prechodom Izvaryne. Armáda ale svoje postavenie ubránila a otvorila ďalšie trasy k postupu na Luhansk, povedal Lysenko.

Rusko vyzvala na prímerie pre humanitárnu misiu

Rusko žiada prímerie na východe Ukrajiny, ktoré by umožnilo dodať jeho humanitárnu pomoc do oblasti postihnutej krízou. Bezpečnosť misie pod záštitou Červeného kríža musí byť bezodkladne zaistená, uviedlo dnes podľa agentúry DPA ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

Ukrajinská vláda obviňuje Rusko z toho, že priebeh pomocnej akcie narušuje a zdržuje. Približne 280 nákladných vozidiel s 2000 tonami ruskej pomoci stojí od štvrtka pred hranicou krízovej oblasti. Dodávku by mali skontrolovať ukrajinské úrady pred tým, ako ju pod záštitou Červeného kríža distribuujú obyvateľstvu. Časový plán je naďalej nejasný.

Ukrajinskí predstavitelia sa obávajú, že humanitárna misia môže byť pre Rusko zámienkou na dodanie vybavenia proruským vzbúrencom. Rusko a Ukrajina však dosiahli dohodu, podľa ktorej budú môcť kamióny vstúpiť na ukrajinské územie v sprievode Červeného kríža, ak ich preveria ukrajinskí pohraničníci a colníci.

Zástupca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dnes pre agentúru AP povedal, že dokumenty o náklade odovzdali pracovníkom ukrajinskej pohraničnej a colnej služby, ktorí dorazili do ruského pohraničného mesta Doneck na jeho inšpekciu.

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko však novinárom v Kyjeve povedal, že k dnešnému poludniu ukrajinská strana nedostala od Červeného kríža dokumenty o náklade kamiónov.

Bojujú aj cudzinci

V konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe krajiny bojujú aj cudzinci - jednotlivci alebo menšie skupiny napríklad z Poľska, Česka, Bulharska, Lotyšska či Srbska. Dobrovoľníci na strane vzbúrencov pochádzajú zjavne najmä z radov pravicových radikálov a nacionalistov, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

V Poľsku sa v júni objavili správy o menšej skupine pravicových extrémistov bojujúcich na strane ukrajinských separatistov. Poľské úrady predpokladajú, že ide o izolované prípady. Sympatie väčšiny Poliakov sú totiž na strane Ukrajiny.

Nemecká agentúra v dnes zverejnenom monitoringu pripomína aj českého učiteľa telocviku z Brna, Iva Stejskala, ktorý v polovici júna v ruskej televízii v maskovacej uniforme vyhlasoval, že bojuje v Donecku za separatistov. Česká spravodajská služba BIS nemá informácie o ďalších českých bojovníkoch na Ukrajine. Zákon zakazuje českým občanom slúžiť v armádach mimo NATO pod hrozbou väzenia, uvádza DPA. V proruskej "slovanskej" jednotke mali bojovať aj dvaja Bulhari, čo však oficiálne nebolo potvrdené.

V Lotyšsku médiá začiatkom tohto týždňa s odvolaním sa na reportáž nemeckých novín Die Zeit informovali o troch miestnych aktivistoch ruskej Národnoboľševickej strany, ktorí vyrazili do vojny na Ukrajinu. Podľa ministerstva vnútra ich lotyšské bezpečnostné zložky identifikovali a zisťujú, či a ako sa zapojili do vojenských operácií na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu