Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dodávky zbraní separatistom musia skončiť, zhodli sa Porošenko a Merkelová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/KYJEV - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli, že dodávky zbraní separatistom na Ukrajine musia skončiť a treba dojednať prímerie. Informoval o tom hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

"Predmetom ich rozhovoru boli predovšetkým správy potvrdené separatistami o dodávkach tankov z Ruska a posilách bojovníkmi vycvičenými na ruskej pôde," citovala hovorcu agentúra Reuters. Merkelová podľa neho očakáva, že sa Moskva k týmto správam a tvrdeniam separatistov vyjadrí.

"Zhodli sa, že tieto dodávky zbraní sa musia definitívne skončiť a že treba dojednať prímerie," dodal.
Jeden z vodcov separatistov v dnes zverejnenom videozázname povedal, že separatisti dostávajú posily bojovníkov vycvičených v Rusku a nové obrnené vozidlá.

Porošenko dnes telefonoval aj s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom. Podľa vyjadrenia Bieleho domu sa zhodli, že vojenské aktivity Ruska na východe Ukrajiny nie sú v súlade s jeho deklarovaným želaním zlepšiť tam humanitárnu situáciu.

Biden a Porošenko "sa zhodli, že ruské vyslanie vojenských konvojov cez hranice na Ukrajinu a jeho pokračujúce poskytovanie moderných zbraní separatistom je v nesúlade s akýmkoľvek želaním zlepšiť humanitárnu situáciu na východe Ukrajiny," uviedol Biely dom vo vyhlásení k telefonátu oboch politikov.

Obaja lídri potvrdili svoju podporu diplomatickému riešeniu krízy a vyzvali Rusko na začatie rokovaní s dobrou vôľou.

Ministri zahraničia sa v Berlíne pokúsia zmierniť napätie

Ministri zahraničia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska sa dnes v Berlíne pokúsia prispieť k zmierneniu napätia na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti stále ovládajú kľúčové časti Luhanskej a Doneckej oblasti. Riešiť majú okrem iného situácii okolo ruského humanitárneho konvoja, ktorý čaká pri hraniciach na vpustenie na Ukrajinu.

O situácii na Ukrajine budú rokovať ministri zahraničia Ukrajiny Pavlo Klimkin, Ruska Sergej Lavrov, Nemecka Frank-Walter Steinmeier a Francúzska Laurent Fabius. Schôdzka má začať o 18:15 SELČ.

Kým ukrajinská armáda sa snaží dobyť späť územie kontrolované povstalcami, u rusko-ukrajinských hraníc stojí ruský konvoj viac ako 260 kamiónov s údajnou humanitárnou pomocou určenou ľuďom v núdzi obyvateľom východnej Ukrajiny.

Moskva, Kyjev a zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) sa v sobotu dohodli na "technických podmienkach" vjazde kolóny na Ukrajinu. Kyjev však konvoj stále neuznal za humanitárny a povolenie na jeho vstupe na Ukrajinu stále nevydal. Nevyriešenou otázkou je tiež bezpečnosť kolóny pri pohybe po ukrajinskom území.

Steinmeier povedal, že berlínske rokovania by malo skoncovať s ozbrojenou konfrontáciou a otvoriť cestu pre distribúciu humanitárnej pomoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu